24ins

Как да изберем най-добрата застраховка за нашия дом

промоция
Весела Николаева

Човек и добре да живее, някой ден съседът може да го наводни. Или да стане късо съединение и домът ви да се запали. Или едно земетресение да напука стените. Вече сме свикнали често да го чуваме и да гледаме как за няколко мига създавани с години домове просто изчезват. За нещастие понякога това са и нашите домове, а не просто поредния репортаж за далечно бедствие. Около 10% от жилищата в България са застраховани, като точният брой всъщност е трудно да се определи. Малка част от този процент са домове, които не са ипотекирани и имат полица по желание на собственика. Често застраховка се сключва след изрично изискване на банката, отпуснала ипотечния заем. Каквато и да е застраховката, не забравяйте да прегледате и обмислите добре всички условия по нея. Една полица никога не трябва да се избира по цената – нека това е просто допълнителен критерий за избор.

Ето и другите важни точки, на които да обърнете внимание:

  • 1. Базово покритие – обичайно това са пожар и природни бедствия. Прочетете какво е описанието за пожар и причини за възникването – нещо много важно в зимния период, когато забравени печки предизвикват инциденти. От природните бедствия земетресението е изключено, то е отделна клауза при почти всички компании. Бедствие е счупване на прозорците от вятър, градушка, щети от бури и др.
  • 2. Щети от силен снеговалеж, падане на снежна маса и снеготопене Много важно, когато сте в къща. Такива щети може да има и в жилищен блок, предимно течове от топене на снеговете. Срутване на снежни маси може да счупят прозорци и остъклени тераси.
  • 3. Земетресение – отделна клауза! Доплаща се, в периоди на промоция и пакетни застраховки понякога е в основния договор.
  • 4. Кражби, щети от влизане с взлом – също са отделни от базовия пакет. Застрахователите правят разлика между грабеж, нахлуване със специални технически средства и влизане с взлом. Движимото имущество се застрахова отделно от недвижимото, като е добре да си пазите касови бележки, фактури или гаранционни карти за техниката. В случай, че не пазите, кажете предварително на застрахователния агент, за да обсъдите най-добрият вариант за описването им и евентуално обезщетение. Картини, ценни вещи, бижута и книжа не влизат в общата застраховка, а за тях се сключва отделна!
  • 5. Наводнение от тръбопроводни аварии, преливане на водни басейни и др. Повечето обикновено са базово покритие, някои видове наводнения може да правят изключение. Проучете дали край дома ви има водоем, застрашен от преливане, подпочвени води, свлачища и срутища. Ако няма, няма нужда да харчите излишно за такова покритие.
  • 6. Разходи за временно настаняване. Когато застраховате единствено жилище, препоръчително е да добавите клауза за временно настаняване. С това застрахователят ще плати за хотел или квартира, докато домът ви отново стане обитаем.
  • 7. Гражданска отговорност към трети лица – полезно за живеещите в апартаменти и кооперации. Този вид клауза покрива вместо вас щети, които неволно сте нанесли върху чужд имот.
  • 8. За отстъпките: Често застрахователите правят промоционални кампании, при които намалението на премията може да стигне и до 45-50%. Обичайно отстъпка се прави, ако вече сте клиент, подновявате полицата и нямате щети, ако имате друга застраховка в същата компания. При ипотечните кредити се изисква застраховка на имущество, като често банката работи с някои застрахователи, които предлагат по-добри условия за нейни клиенти. Проверете какви са покритията и преценете дали има нужда да сключите допълнителни, над тези, които кредиторът ви иска.

Най-лесният начин да сключите имуществена застраховка е да се възползвате от нашия калкулатор - ТУК

От вас се иска само да въведете данни за дома и желаните покрития, ние ще покажем най-добрите оферти, а покупката после е от лесна по-лесна. Всичко става онлайн, договорът може да се прати по куриер където си искате. Така вместо време и пари за разкарване до офис, може да отделите спестените средства за нещо далеч по-смислено.

Заяви персонална консултация по тази промоция