24ins
медицинска застраховка

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

(кога е необходима тази застраховка?)

Когато заминава на почивка, едно от последните неща, за които се замисля българинът, е опасността от инцидент.

Нехайството ни се демонстрира особено трагично, когато подценим рисковете, свързани с избраната дестинация. При планинските спортове и туризъм например често забравяме, че снежните хълмове крият не само празнично очарование, а и смъртносна заплаха.

Друг вид неприятности, които могат да ни сполетят, може да не са толкова фатални, но остават несъмнено дразнещи – като например загубата на багажа ни. Тези, които са помислили предварително и са закупили полица с подходящото покритие обаче могат в подобни случаи да разчитат на сигурна компенсация.

По вид, туристическите застраховки много напомнят на медицинските, с тази разлика, че важат не за чужбина, а за територията на България.

Както и при медицинските застраховки, договорът ви може да включва услугата асистанс.

Експертите препоръчват този вид полици, тъй като при тях можете по всяко време на денонощието да се свържете с доверен партньор, който в случай на инцидент да ви упъти и помогне. При настъпване на застрахователно събитие, ще можете да ползвате безплатно услугите на лекари, медицински центрове и болници във всички морски и планински курорти, както и във всички големи градове в цялата страна. Ако избраният от вас продукт не включва асистанс, може да ви се наложи да заплатите разходите си за лечение на място, а после срещу необходимите документи да изискате застрахователят да ви върне парите.

При определени условия, асистанс компанията може да ви предложи и юридически съвет, в случай, че нанесете щети на трети лица. Това е така, ако условията по договора ви предвиждат и клауза Гражданска отговорност. В повечето случаи тя не е част от базовия продукт, и трябва да бъде включена (и заплатена) допълнително.

ОСНОВНИ ПЛАНОВЕ

(какво трябва да избера?)

Туристическата ви застраховка базово покрива следните рискове - смърт и трайна загуба на трудоспособност вследствие злополука, както и медицински разноски и репатриране на застрахования или на тленните му останки, вследствие на злополука или акутно заболяване.

Ако искате полицата ви да включва цялата палитра възможни рискове, можете да доплатите и за клаузите кражба, загуба или повреда на лични вещи, отмяна на пътуването, както и гражданска отговорност за нанесени телесни увреждания и материални щети на трети лица.

Добре е полицата ви да включва и усугата асистанс, която ви гарантира 24 часова помощ и консултация в случай на беда.

Полицата ви може да е както индивидуална, така и групова – например, да сключите договор, покриващ цялото семейство, или приятелска компания, и по този начин да ползвате съответната отстъпка.

под-видове на застраховката:

Подвид на туристическите застраховки са планинските застраховки, които са предназначени не само за хората, влюбени в зимните спортове, но и за тези, които просто обичат релаксиращото спокойствие на природата.

Планинските застраховки са изключително евтини, като се имат предвид рисковете, от които ви защитават и разходите, пред които ще сте изправени в случай на инцидент.

Например, според ценоразписа на Планинската спасителна служба, помощ при нещастен случай ще ви струва над 550 лв., докато само срещу полица от приблизително трийсет лева на година, тези пари ще бъдат платени от застрахователя ви.

СКЛЮЧВАНЕ

Сключването на туристическите застраховки е изключително просто като процедура, и няма да са ви необходими други документи освен лична карта.

Нещо повече – можете да се погрижите да си осигурите покритие почти в последния момент, най-късно един ден преди да отпътувате, тъй като много компании и посредници предлагат онлайн продажби.

ФОРМИРАНЕ НА ЦЕНАТА

Цената на избрания от вас продукт ще зависи най-вече от покритите от договора рискове и включените допълнителни клаузи, както и от размера на евентуалните обезщетения.

Колко ще дадете за застраховката зависи и от срока на договора, като обикновено той започва от първата дата на резервираната нощувка и приключва при последната.

При планинските застраховки обаче можете да си купите полица за цяла година, независимо колко пъти и колко често ще посещавате зимните ни куророти.

Ако отивате на почивка, организирана от лицензиран туроператор, общият ви пакет вероятно ще включва и туристическа застраховка. Не купувайте на сляпо обаче – попитайте изрично дали това е така, и поискайте да прочетете договора, за да сте сигурни какви са задълженията ви и на какви обезщетения можете да разчитате в случай на инцидент.

Когато купувате туристическа застраховка, обслужващата ви компания едва ли ще вземе предвид възрастта и здравословното ви състояние – те няма да се отразят на цената. Имайте предвид обаче, че няма да получите обезщетение за хронични заболявания, както и за заболявания, възникнали преди подписването на договора.

ТЕКУЩИ НАЙ-ДОБРИ ОФЕРТИ

Туристическите застраховки са изключително евтини. Ако отивате на кратка почивка в родните курорти, полицата ще ви излезе в рамките на 10-20 лв. – нищожна сума, която не стига дори и за сериозен обяд. Планинска застраховка за срок от цяла година може да си купите за трийсетина лева, а понякога дори по-евтино, в зависимост от размера на покритието.

За сравнение, ако смятате да отлетите за година в Кабул, цената на застраховката ви най-вероятно ще скочи до солидни суми от мащаба на няколко хиляди евро.

Премията зависи от покритите рискове – дали сте защитен в случай на кражба на лично имущество, например. Заслужава си да отделите малко по-висока сума, за да си гарантирате спокойствие и асистанс.

Ако смятате да се отдадете на екстремни спортове през почивката си, при всички случаи ще се наложи да приготвите повече пари. Отделно, застрахователят със сигурност ще откаже да покрие някои събития, независимо каква цена сте готови да платите – например, ако карате ски извън пистата.

ИЗПЛАЩАНЕ ПРИ ЗАСТРАХОВАТЕЛНО СЪБИТИЕ

(как и кога ще ми изплатят застраховката, при инцидент?)

Ако пострадате или се разболеете по време на почивка и договорът ви предвижда услугата асистанс, няма да платите нищо за получените медицински услуги. В противен случай обаче ще трябва да поемете разходите на място, а после да представите на обслужващата ви компания всички свързани със случая фактури, рецепти, епикризи и болнични листове. По закон, застрахователят е длъжен да ви компенсира до 15 дена, след като сте изпълнили всичките си задължения по договора.

Важно е да пазите всички съпътстващи екскурзията ви документи, включително регистрационния лист от хотела, договора с туроператора и т.н. Не е ясно кой от тези документи може да ви бъде изискан.

Имайте предвид и че размерът на обезщетението не е непременно равен на всички понесени от вас щети. Ако сте избрали някой от по-евтините продукти на пазара, договорът ви със застрахователя вероятно предвижда лимити на отговорност – тоест, разноските ви ще бъдат покрити само до определена сума.

И последно - въпреки че сте на почивка, внимавайте с алкохола. Няма да ви бъдат покрити никакви щети за злополука, случила се вследствие на интоксикация.

КУРИОЗИ

Рядко сме готови да отделим жълти стотинки, за да се предпазим от рисковете, грозящи ни в планината. Какво обаче мислят най-смелите алпинисти, дръзнали да предизвикат Хималаите?

Те са наясно, че редовата им Застраховка „Живот” почти със сигурност няма да обезщети наследниците им, ако загинат, покорявайки най-високия връх в света. И това не е чудно – статистиката на смъртните случаи за периода 1922-2006 г. сочи, че 203 случая от общо 3010 опита да се изкачи Еверест свършват с фатален край.

Ако вашата планинска застраховка ви изглежда скъпа, спомнете си, че полицата, която покрива спешна медицинска евакуация при опит да се изкачи Джомолунгма струва минимум 50 хиляди долара.

Често задавани въпроси

24ins