24ins
Novini

новини

new71

ЗАД "ОЗК-ЗАСТРАХОВАНЕ" АД С НОВ ОФИС В ГР. БОТЕВГРАД

2017-08-21 14:53:06

ЗАД "ОЗК-ЗАСТРАХОВАНЕ" АД С НОВ ОФИС В ГР. БОТЕВГРАД

 

 

ЗАД “ОЗК - Застраховане” АД откри нов офис  „Ботевград“ в гр. Ботевград

 

Новият офис предлага пълната гама продукти на ЗАД “ОЗК - Застраховане” АД.

 

Ръководител на офиса е г-н Милен Антонов.

 

Адресът на офис  „Ботевград“ е:

 

гр. Ботевград, 2140, ул. „Трети март“ № 68

 

моб. тел.: 0896 880 413, електронен адрес: botevgrad@ozk.bg.

 

Работното време е от 09:00 до 17:30 часа

 

 

new70

ЗАД "ОЗК-Застраховане" АД: КАМПАНИЯ МЕДИЦИНСКА ЗАСТРАХОВКА НА ЧУЖДЕНЦИ, ПРЕБИВАВАЩИ В Р. БЪЛГАРИЯ

2017-07-11 16:10:39

Кампания за медицинска застраховка за чужденци, пребиваващи в България обявиха от ЗАД "ОЗК-Застраховане" АД


По тази застраховка се покриват разходите направени за лечение и болничен престой на чужденците, оказана спешна медицинска помощ, разходите, направени за извънболнична и болнична медицинска помощ, както и разходи за дентална помощ. 


Застраховката включва задължителните нива на покритие съгласно Наредбата за Общите условия, минимална застрахователна сума, минимална застрахователна премия и реда за сключване на задължителна медицинска застраховка на чужденците, които пребивават краткосрочно или продължително в Р. България или преминават транзитно през страната.


Актуални оферти за този тип застраховка може да проверите тук:

https://24ins.bg/foreigners-in-bulgaria

new69

ЗАД "ОЗК-Застраховане" АД: Висшето училище по застраховане и финанси е безспорен и уважаван център за подготовка на висококвалифицирани и конкурентноспособни специалисти

2017-06-22 16:07:49

ЗАД "ОЗК-Застраховане" АД: Висшето училище по застраховане и финанси е безспорен и уважаван център за подготовка на висококвалифицирани и конкурентноспособни специалисти"За тези 15 години Висшето училище по застраховане и финанси се превърна в емблематично място, в което студентите получават най-доброто образование. През всички тези години Вашият университет работи усилено върху личностното развитие на студентите и изграждането им като едни от най-добрите специалисти.". Това се казва в поздравителния адрес на изпълнителните директори на ЗАД "ОЗК-Застраховане" АД Александър Личев и Румен Димитров, изпратен до Ректора на Висше училище по застраховане и финанси доц. д-р Григорий Вазов по повод 15-годишнината от създаването на университета.

Александър Личев и Румен Димитров подчертаха, че в основата на засиления интерес на стотиците млади хора да получават своето образование именно във Висшето училище по застраховане и финанси са обвързаността на образователния процес с потребностите на бизнеса и пазара на труда. "Високите критерии, които отстоявате във Вашата работа утвърждават Висшето училище по застраховане и финанси като безспорен и уважаван център за подготовка на висококвалифицирани и конкурентноспособни специалисти, както и средище на богата научна дейност.“, посочват още те.

В поздравителния адрес Изпълнителните директори на ЗАД "ОЗК-Застраховане" АД се обърнаха към преподаватели на ВУЗФ да продължават да бъдат неизчерпаемият източник на мъдрост и авторитет за възпитаниците на ВУЗФ, защото техните студентите се реализират успешно в бъдеще и прославят името на България "Продължавайте със същата любов да предавате Вашите знания, опит и мъдрост на студентите Ви! Вие сте тези, които възпитавате в нашите деца онези добродетели, благодарение, на които българският дух и народност се съхраняват" се казва още в поздравителния адрес.

"Дерзайте и смело вървете по пътя, по който сте поели! Бъдете упорити, не спирайте да четете и да се усъвършенствате, за да имате самочувствието и увереността на личности, отговарящи на европейските стандарти!" пожелаха Александър Личев и Румен Димитров на възпитаниците на Висшето училище по застраховане и финанси.

"Убедени сме, че всички Вие и занапред ще продължавате със същия труд и всеотдайност да утвърждавате и развивате Висшето училище по застраховане и финанси!", заявяват още изпълнителните директори на ЗАД "ОЗК-Застраховане" АД в поздравителния адрес.

ЗАД "ОЗК-Застраховане" АД подкрепи събитието, посветено на 15-тата годишнина от създаването на Висшето училище по застраховане и финанси, което се проведе на 21 юни 2017 г. в София, Хотел Балкан.
Поздравителният адрес на изпълнителните директори на ЗАД “ОЗК-Застраховане“ АД Александър Личев и Румен Димитров до Ректора на ВУЗФ, доц. д-р Григорий Вазов може да прочетете тук:

http://www.ozk.bg/bg/article/211/-1.html

new68

ЗАД "ОЗК - ЗАСТРАХОВАНЕ" АД стартира кампания по застраховка "МЕДИЦИНСКА ЗАСТРАХОВКА НА ЧУЖДЕНЦИ, ПРЕБИВАВАЩИ В Р. БЪЛГАРИЯ"

2017-04-06 17:22:02

ЗАД „ОЗК - ЗАСТРАХОВАНЕ” АД стартира кампания по застраховка „МЕДИЦИНСКА ЗАСТРАХОВКА НА ЧУЖДЕНЦИ, ПРЕБИВАВАЩИ В Р. БЪЛГАРИЯ“. Тя ще продължи до 30 юни 2017 г.

МЕДИЦИНСКА ЗАСТРАХОВКА НА ЧУЖДЕНЦИ, ПРЕБИВАВАЩИ В Р. БЪЛГАРИЯ“ обхваща всички застраховки, сключени при задължителните нива на покритие съгласно Наредбата за Общите условия, минимална застрахователна сума, минимална застрахователна премия и реда за сключване на задължителна медицинска застраховка на чужденците, които пребивават краткосрочно или продължително в Р. България или преминават транзитно през страната, със застрахователна сума от 60 000 лв.

За повече информация за преференциални условия по Кампанията и за издаване на полица може да се обърнете към офисите на ЗАД “ОЗК - Застраховане” АД, както и към агентите и брокерите.

new67

Кампания "ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ НА ПРЕВОЗВАЧА" със ЗАД "ОЗК - Застраховане" АД

2017-04-06 17:19:34

ЗАД “ОЗК - Застраховане” АД даде старт на кампанията „ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ НА ПРЕВОЗВАЧА“. Продължителността й е до 30 юни 2017

Кампанията е предназначена за застраховка „ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ НА ПРЕВОЗВАЧА” съгласно Наредба 11 (международен автомобилен превоз на пътници и товари) и Наредба 33 (вътрешен автомобилен превоз на пътници и товари)

За повече информация за преференциални условия по Кампанията и за издаване на полица може да се обърнете към офисите на ЗАД “ОЗК - Застраховане” АД, както и към агентите и брокерите.

new66

ЗАД "ОЗК – Застраховане" АД стартира кампания "ПРОЛЕТ" със застраховка "Каско" на МПС

2017-04-06 17:17:31

ЗАД „ОЗК – Застраховане” АД стартира кампания „ПРОЛЕТ“ със застраховка „Каско“ на МПС. Продължителността на кампанията ще бъде до 30 юни 2017 г. и обхваща всички застраховки „Каско“ на МПС, сключени в периода на кампанията.

Преференциалните условия на кампания „ПРОЛЕТ“ със застраховка „Каско“ на МПС се отнасят за щети по декларация или на паркинг, когато застрахованият няма и/или не може да представи документ, издаден от компетентните органи или двустранен протокол, удостоверяващ настъпването на застрахователното събитие. Застрахователят изплаща до 10 % от застрахователната сума по полицата за всяка щета, независимо от броя на щетите без документ, общо до 30% от застрахователната сума за срока на застраховката.

За повече информация за преференциални условия на Кампанията и за издаване на полица може да се обърнете към офисите на ЗАД “ОЗК - Застраховане” АД, както и към агентите и брокерите.

new65

ЗАД "ОЗК-ЗАСТРАХОВАНЕ" АД стартира кампания "Земеделски култури"

2017-04-06 17:17:26

ЗАД "ОЗК-ЗАСТРАХОВАНЕ" АД стартира кампания "Земеделски култури"

На 1 март 2017 г. ЗАД "ОЗК-ЗАСТРАХОВАНЕ" АД стартира кампания "Земеделски култури". Нейната продължително е до 31 май 2017 г.


Кампанията "Земеделски култури" обхваща зърнени (пшеница, овес, ечемик и др.) и маслодайни (рапица, слънчоглед и др.) култури. Застраховката може да се сключи за всички рискове и/или за комбинация между тях, както и за отделни рискове.


Предоставя се застрахователно покритие за следните рискове:


- Градушка и буря

- Проливен дъжд

- Пожар на корен

- Наводнение


Ако искате да получите повече информация за преференциалните условия на Кампанията, може да се обърнете към офисите на ЗАД “ОЗК - Застраховане” АД, както и към агентите и брокерите.

new64

ЗАД "ОЗК-Застраховане" АД и Асоциацията на земеделските производители в България подписаха Споразумение

2017-02-21 11:35:20

ЗАД "ОЗК-Застраховане" АД и Асоциацията на земеделските производители в България подписаха Споразумение за съвместно сътрудничество


На 7 февруари 2017 г. бе взето решение за сключване на Споразумение за съвместно сътрудничество между Асоциацията на земеделските производители в България и ЗАД "ОЗК-Застраховане" АД. Официалното обявяване за сключването на Споразумението бе по време на Петата Национална среща на земеделските производители в България, която се проведе на 8 – 10 Февруари 2017 г. , в хотел Адмирал, к.к Златни пясъци.


Подписването на споразумението свидетелства за готовността на двете страни да работят заедно за постигане на още по-добри резултати в областта на земеделието.

new63

Петата Национална среща на земеделските производители в България

2017-02-13 10:41:11

ЗАД "ОЗК-Застраховане" АД взе участие в Петата Национална среща на земеделските производители в България


ЗАД "ОЗК-Застраховане" АД представи застраховка "Земеделски култури" и Комплексна застраховка "Всички рискове за селскостопански машини и инвентар" по време на Петата Национална среща на земеделските производители в България, която се проведе на 8 – 10 Февруари 2017 г. , в хотел Адмирал, к.к Златни пясъци. Сред официалните гости на форума бяха Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, Таня Дъбнишка, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България, Йежи Плева, генерален директор на дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК, изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов, зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Атидже Алиева-Вели, Десислава Танева, министър на земеделието (2014-2017 г.), водещите експерти, както европейски лектори и гости.

По време на форума Пламен Тодоров, Директор „Имуществено застраховане“ в ЗАД "ОЗК-Застраховане" АД представи Комбинирана застраховка „Всички рискове за селскостопански машини и инвентар“, която обхваща цялостна комплексна защита на застрахованото имущество вкл. възстановяване на непредвидени разходи, възстановяване на вреди от случайни събития и последващи загуби за застрахования. „Комбинираната застраховка покрива всички рискове довели до вреди по застрахованото имущество с изключение на посочените изключени рискове по време на експлоатиране на имуществото, и по време на съхранението му“, заяви Тодоров. Комбинираната застраховката се отнася за всички вреди по застрахованите обекти настъпили освен във връзка с експлоатацията им по републиканската пътна мрежа така и по обществената пътна мрежа и по време на извършване на обичайна дейност.

Обектът на комбинирана застраховка „Всички рискове за селскостопански машини и инвентар“ е всякаква селскостопанска техника и оборудване, ползвани от Застрахования във връзка с дейността му. Пламен Тодоров посочи още, че застрахователното покритие по тази застраховка е пълно рисково покритие – Каско на МПС, авария, природни бедствия, кражба от всякакъв вид и други. При настъпване на пълна загуба или частична щета на всякакъв вид селскостопанска техника и оборудване, използвани от застрахования във връзка с дейността му. По време на презентацията бе подчертано, че за стационарни селскостопански машини и оборудване, вкл. електронно оборудване, ЗАД "ОЗК-Застраховане" АД предлагаме допълнително покритие.

В другата част от презентацията Пламен Тодоров представи пред гостите на форума и застраховка "Земеделски култури". Застраховани по нея са собственици или арендатори на земеделски земи. Обект на тази застраховка са реколтата от земеделските култури, овощни, зеленчукови, култури в парници и оранжерии и други. Застрахователното покритие на застраховка "Земеделски култури" включва градушка и буря, пожар на корен, наводнение, късно пролетно и ранно есенно осланяване, измръзване и изтегляне на зимни житни култури. Тодоров подчерта, че застрахователната сума на декар за отделните култури се определя по взаимно договаряне, но следва да бъде съобразена с пазарните условия и производствените възможности на дадения район и не може да надвишава действителната стойност на реколтата съобразена с изискванията на Дружеството за минимална и максимална стойност на декар.

Максимален размер на договорените отстъпки за застраховка "Земеделски култури" и Комбинирана застраховка „Всички рискове за селскостопански машини и инвентар“ могат да бъдат в рамките до 45 % от договорената премия за всички клиенти под различна форма – авансов бонус, участие в положителния финансов резултат за Дружеството, еднократно плащане, договаряне на франшиз и др.“, допълни още Тодоров.

По време Петата Национална среща на земеделските производители в България бяха обсъдени актуалните теми като предстояща кампания по директни плащания 2017г., новости в схеми и мерки за подпомагане. Фокус беше и на темите: „ОСП след 2020г.“ и „Кодекс на поземлени отношения“. Бяха разисквани и редица въпроси от съществено значение за фермерите и агробизнеса - законодателни промени в сектора, земеползване, предизвикателствата пред сектор животновъдство, производство на плодове и зеленчуци, зърнопроизводството и пр.

new59

Шофиране в чужбина - част 2

2017-02-13 10:34:03

Част 1

По-специфичните правила за шофьорите в европейските страни :


Австрия - Ако пътувате в Австрия между 1 ноември и 15 април е задължително да сте оборудвани със зимни гуми маркирани с M&S – това означава, че са подходящи за сняг и кал, с минимален рисунък от 4мм.

Беларус - Забранено е да се шофира с мръсен автомобил.

Франция и Монако - Задължително е да разполагате с дрегер в автомобила си. Забранено е за деца под 10-годишна възраст да се возят на предната седалка на автомобила и трябва задължително да са с детско столче за кола. Единственото изключение е, ако автомобила не разполага със задна седалка, няма предпазни колани на задната седалка или е заета от деца също на възраст под 10 години.

Германия - Забранено е за деца под 12 години и по-ниски от 150 см да се возят на предната седалка и за тях е задължително да е осигурено детско столче.

Италия - Ако шофирате с каравана, ремарке или велосипеди на задната част на автомобила, е задължително да са маркирани с бяло, диагонално, отразително райе, което да е с размери 50см х 50см.

Македония - Забранено е лице в нетрезво състояние да се вози на предната пътническа седалка.

Холандия - На лица под 18 годишна възраст или под 135 см е забранено да се возят на предната седалка на автомобила.

Испания - Ако се движите с ремарке или каравана по-дълги от 12 метра е необходимо да залепите два жълти светлоотразителя на задната част на ремаркето/караваната. В някои испански градове има строги правила за паркиране в еднопосочни улици, като трябва да паркирате от страната на пътя, където къщите са с нечетни номера.

При пътуване с автомобил в Северна Америка :

Отличителна черта на пътищата в САЩ е, че са винаги добре маркирани и доста лесни за навигация. Но правилата и разпоредбите за шофиране се различават до голяма степен от тези в Европа, затова преди да поемете на път в Щатите трябва доста обстойно да проучите всички норми, за да сте сигурни, че няма да извършите нарушение и съответно да бъдете санкционирани.

• Ако видите училищен автобус, който е спрян, но с мигащи светлини, е задължително да спрете, независимо от коя страна на пътя сте, тъй като е забранено да се изпреварват в едната или другата посока. Около училищни зони ограничението на скоростта е 20 mph, като при някои това правило важи само за часовете между 6 – 9:30 сутринта, когато децата отиват на училище, и между 14:50-15:30 – когато се връщат от училище.

• В САЩ може да завиете надясно, дори и да сте на светофар и да свети червено, ако видимостта за останалите водачи и пешеходците не е ограничена по някакъв начин. Това важи за всички щати и градове с изключение на Ню Йорк.

• Когато паркирате, винаги го правете от дясната страна на пътя, по посока на движението.

• Разрешеното количество алкохол е 0,08%, като не забравяйте, че винаги е по-добре да шофирате без да сте употребявали алкохол. В някои щати е престъпление, докато шофирате, да имате алкохол в жабката на автомобила или на седалките, дори и ако е в неотворена бутилка. Затова не забравяйте винаги да слагате алкохол в багажника.

• Правилата на междущатската магистрална система могат да варират, в зависимост от щата, в който се намирате, като това важи най-вече за ограниченията на скоростта. Скоростта се определя от броя на населението на определения щат, като общо правило е при по-малко население ограниченията на скоростта са по-високи.

Ако решите да наемете автомобил в Щатите, трябва да сте наясно, че повечето са с автоматична скоростна кутия. В повечето щати, колите под наем са оборудвани с проследяващи устройства, а ако наемете автомобил в един щат и пътувате към друг, то това ще увеличи и таксата, която трябва да платите.

В САЩ се издават шофьорски книжки на лица на 16 годишна възраст, но за да наемете автомобил е необходимо да сте на минимум 21 години.

Когато наемате автомобил се уверете, че разполага с всички необходими застраховки, като е задължително автомобилната застраховка да има и медицинско покритие. Докато в България съществуват застраховка Гражданска отговорност и Автокаско, то в Щатите тези застраховки са под обща автомобилна застраховка.

new62

Еко шофиране – част 2

2014-10-22 14:50:46

• Поддържане на постоянна скорост при ниски обороти - Карайте плавно при ниски обороти на възможно най-високата предавка. Шофирането с постоянна скорост спестява доста гориво в сравнение с шофиране при същата скорост, но с последователно ускоряване или рязко спиране на превозното средство. Ненужното рязко спиране и ускоряване не само увеличава разхода на гориво, но и значително увеличава стреса при шофиране и предизвиква допълнителни рискове за безопасността по време на пътуването.

Еко шофирането се стреми не само да Ви спести от разходи за гориво, но и да създаде култура в шофьорите да се движат плавно и необезпокоявано в рамките на трафика. Тази техника успешно се прилага при извънградско шофиране, но също така може да се използва и за шофиране в градски условия, дори и при натоварен трафик. Шофирането с висока скорост и на високи обороти драстично увеличава разхода на гориво, не е подходящо за градски условия, а дори и на магистрала няма да Ви спести толкова време, колкото ще е допълнителния разход на гориво.

• Превключвайте по-бързо на по-висока предавка – превключвайте на по-висока предавка при около 2000 оборота, като вземате предвид трафика, безопасността и индивидуалните характеристика на Вашия автомобил. Шофирането с високи или средни обороти винаги Ви коства повече гориво, отколкото шофирането на по-ниски обороти при каквато и да е скорост. Затова е препоръчително да сменяте предавките по-рано. Но винаги преди това взимайте предвид трафика и спецификациите на превозното средство. Когато шофирате по нагорнище изберете предавка, която не изисква да натискате педала на газта до край.

Силното ускорение е необходимо, когато бързо трябва да достигнете определена скорост и е препоръчително да се прилага само в специфични ситуации като изпреварване на друг автомобил, смяна на платната и други. В тези ситуации превключването между предавките може и да ви спести гориво, но и ако и пропуснете да превключите, така по-бързо ще достигнете до желаната скорост, която ако бъде запазена за по-дълго време, ще ви спести доста гориво.

Бензиновите и дизеловите двигатели се различават доста, но това важи и за по-новите и стари модели двигатели, независимо какво гориво ползват. Автомобилите с дизелови двигатели или инжекционите сменят по-бързо на горна предавка при по-малко обороти, отколкото тези на бензин или по-старите.

При автомобилите с автоматична скоростна кутия, за да смените предавката и да шофирате при по-ниски обороти просто отстъпете за кратко от педала за газта.

new61

Еко шофиране – част 1

2014-10-03 15:12:34

Еко шофирането е един модерен и интелигентен начин да спестите откъм разход за гориво, да редуцирате изпускането на вредни емисии във въздуха, както и да стигнете бързо и безопасно до желаната от Вас дестинация. Чрез прилагането на някои техники на шофиране, които взимат под внимание технологическата характеристика на двигателя на автомобила, вие редуцирате изпуснатия въглероден диоксид с от 5-10%. Еко шофирането намаля значително стреса от шофиране, особено за хора, на които се налага често да пътуват, както и риска от злополука на пътя.

Основни правила при еко шофиране


• Системното увеличаване на дистанцията от превозното средство пред Вас в рамките на потока на трафика значително подобрява безопасността на пътя и намаля риска от инциденти. Увеличението на безопасната дистанция до около 3 секунди редуцира възможността да попаднете в рискова ситуация. Отпуснете педала за газта, ако пътния поток се забавя, за да запазите безопасната дистанция. С това си действие може да стабилизирате колебанията в скоростта и управлението на автомобила да стане по-внимателно и изравнено, както и да потеглите по-плавно при задвижване на потока. Ако спирате рязко, понеже дистанцията на автомобила пред вас е малка, то ще трябва и рязко да потегляте, това води до по-голям разход на гориво. Стремете се по време на засилен трафик превозното Ви средство да се движи непрестанно.

• Възползвайте се от инерцията на превозното средство, което автоматично означава да се използва застоената кинетична енергия. Най-просто обяснено, да позволите на автомобила да се движи плавно с постоянна скорост, когато е възможно, без излишно да натискате рязко газта и спирачките. Шофирането по инерция може условно да се раздели на две категории – инерция на скорост и инерция в неутрално положение.

Инерция на скорост – оставете автомобила да се движи на скорост. Скоростта ще се намали от само себе си поради спирачния ефект на двигателя чрез механичното триене. Ако използвате правилната предавка ще избегнете неволното ускорение, особено ако се движите по надолнище. Тази техника ще ви спести гориво, дори и когато шофирате с по-висока скорост.

Инерция в неутрално положение – оставете автомобила да се движи по инерция, без включена предавка на празен ход на двигателя. Тази техника използва цялата налична кинетична енергия на превозното средство, тъй като няма спирачен ефект на двигателя. По този начин, когато пътувате на сравнително дълги разстояния, може да се движите с постоянна скорост без допълнително ускоряване. При движение на инерция разхода на гориво се определя само от работата на празен ход на двигателя. От съображения за безопасност, когато се движите по надолнище, винаги използвайте правилната предавка за да избегнете внезапно ускорение.

Следва част 2...
new60

На почивка с каравана или кемпер

2014-07-31 12:50:12

В разгара на летния сезон и отпуските всеки търси най-доброто решение как да прекара почивката си. Използването на каравани и кемпери за пътуване става все по-популярно в България през последните години и безспорно е приключение за цялото семейство, но разбира се не е по-вкуса на всеки летуващ. Ако изберете да прекарате така отпуската си, ще видите и много предимства, като това, че ще сте по-близо до природата, няма да сте затворени между четири стени, няма ограничения във времето и разстоянието, а и ще избегнете тълпите от хора по курортите.

Преди да потеглите на път трябва добре да подготвите подвижния си дом, за да не попаднете в непредвидени ситуации. Ето и няколко съвета на застрахователните експерти от zastrahovamse.com :


• Проверете всички нива на течности дали са в нормата, това включва масло, спирачна течност, вода. Ако теглите каравана с автомобила си, уверете се, че връзката между тях е подсигурена. Затворете всички врати на шкафчета, хладилника, прозорците на караваната. Ако използвате газ, не забравяйте да я изключите преди да потеглите.

• Когато подготвяте багажа си, уверете се, че разполагате със всичко необходимо според мястото, което сте избрали за къмпинг и предпочитания начин за спане. Ако сте с каравана, но предпочитате да спите в палатка, вземете със себе си повече стълбчета и колчета за закрепяне на палатката, както и задължително мрежа против комари и найлон, ако палатката Ви не е водонепропускваема. Носете си достатъчно храна, повечето кемпери и каравани разполагат с хладилник и печка за готвене, това ще улесни приготвянето и, а съхранението. Носете си задължително фенер, пожарогасител, комплект за спешна помощ, ДжиПиЕс или карта, понеже някои къмпинги са трудно откриваеми.

• Ако пътуване с домашен любимец, задължително преди това го ваксинирайте и чипирайте. В някои къмпинги допускат домашни животни само след доказване, че животното е ваксинирано. Сложете нашийник с името на животното и телефон за връзка, ако се изгуби, и нашийник против кърлежи.

• И най-важното – преди да поемете на път, уверете се че караваната или кемпера Ви са застраховани, за да нямате допълнителни разходи при случило се застрахователно събитие.

Застраховка на кемпер

По Гражданска отговорност кемперите се застраховат като товарни автомобили със съответното общо тегло и товароносимост. Ако в талона е записан като лек автомобил се застрахова като такъв, а ако е посочен като специален автомобил се застрахова като товарен.

При застраховка Автокаско се покриват стандартните рискове – пожар, ПТП, природни бедствия, кражба, като общата застрахователна сума включва освен цената на кемпера, но и движимото имущество в него, но при кражба на отделни части от движимото имущество не се покриват от застраховка Каско.

Застраховка на каравана

Караваните се застраховат като ремаркета, т.е. за тях се сключва стандартна застраховка Гражданска отговорност за товарно или къмпинг ремарке. В някои специални случаи може да сключите имуществена застраховка на каравана. Това става, ако караваната не е в движение.

При предоставяне на необходимите документи за марката, модела, годината на производство на караваната, дали е постоянно или сезонно обитавана, може да сключите имуществена застраховка на караваната Ви след специално запитване към избраната от Вас застрахователна компания.

new58

Шофиране в чужбина - част 1

2014-06-26 12:20:12

Ако сте решили да прекарате почивката си в чужбина и да пътувате със собствения си автомобил или да наемете такъв, не забравяйте, че преди това ви предстои обстойна подготовка на Вашия автомобил, както и задължително да се запознаете с правилата при наемане на кола в чужбина и със съответните закони и разпоредби на страната, която искате да посетите. Ето някои основни точки, за които трябва да сте подготвени :

• В повечето страни от Европа се шофира от дясната страна на платното, но има и някои изключения като Великобритания, Ирландия, Кипър и Малта. Ако Ви предстои да посетите някоя от тези страни и си мислите, че няма да се справите с обратното движение с волан от ляво, то най-добре отидете със самолет или автобус до съответната страна и наемете кола, когато сте вече там.

• Бъдете подготвени с подробна карта на района, в който ще пътувате или ДжиПиЕс. Сателитната навигация е безценна, когато решите да пътувате, но изискванията за такъв вид навигация са различни за различните държави. Например във Франция е забранено да се използва сателитна навигация с откриване на радари.

• В много европейски страни, а и в Щатите има разположени пунктове на магистралите, където се плаща такса за преминаване. Уверете се, че разполагате с правилната валута, както и че имате допълнителни средства в себе си за евентуални неочаквани разходи.

• Уверете се, че сте запознати с правилата и разпоредбите за движение по пътищата, спазвайте ограниченията за скоростта, какви документи се изисква да носите, докато шофирате, ограниченията за алкохол в съответната страна или щат. Например в Испания и Швейцария ако носите очила с диоптър, задължително трябва да разполагате с резервен комплект, когато шофирате. В Испания е забранено да шофирате с джапанки, а в Италия е задължително паркирането по посока на движението.

• Проверете какво е задължителното оборудване, което трябва да имате в автомобила си. Например през 2012 във Франция се прие закон, с който се задължават всички шофьори да разполагат с преносим дрегер в колата си.

• Консултирайте се с Вашата застрахователна компания, че застраховките Гражданска отговорност и Автокаско са с необходимите покрития за чужбина. Ако застраховката Ви не разполага с покритие за чужбина, то може би ще се наложи да доплатите, за да разширите застрахователното си покритие.

• Подгответе автомобила си за дълго пътуване. Може да направите това, като посетите сервиз, за да се уверите, че всичко по техническата част е наред или може да го направите само, като проверите налягането на гумите, нивото на охлаждащата течност и долеете масло. Уверете се, че разполагате с авариен комплект, пожарогасител, резервна гума, светлоотразителна жилетка и триъгълник.

При пътуване в Европа :

В повечето европейски страни е задължително да се шофира при пуснати къси светлини дори и през деня. Ако претърпите ПТП номера за спешни случаи в повечето европейски държави е 112. При шофиране в границите на Европейския съюз трябва да разполагате със GB стикер.

Водачите на дизелови превозни средства трябва да са наясно, че ако в съответната държава, в която пътуват няма помпи маркирани като „дизел“, то трябва да използват тези маркирани като „gas-oil“ или „gaz-oil“, а в Испания – „Gaseolo A“.

Всяко устройство, с което може да се открие полицейски радар е незаконно в повечето европейски страни и използването или дори притежанието може да доведе до глоба, забрана за управление или дори лишаване от свобода.

Следва втора част...
new57

Възрастни шофьори – кога трябва да спрем да шофираме

2014-06-09 15:57:25

Факт е, че все повече и повече възрастни шофьори са по улиците днес. С увеличаване на възрастта настъпват промени във физическите и умствени способности, които могат сериозно да се отразят на способността на човек да шофира безопасно. Важно е да се знае, че напредналата възраст не Ви прави автоматично лош шофьор, но остава въпроса кога един човек трябва да спре да шофира, тъй като няма законово установена възрастова граница за това.

С течение на времето ставите стават все по схванати, а мускулите отслабват. Това може да забави изцяло шофьорските Ви реакции, например да не можете бързо да си обърнете главата назад, бързо да завъртите волана или рязко натискане на спирачките при нужда. Рефлексите стават все по-бавни и ще Ви става все по-трудно да вършите по няколко неща наведнъж, което неимоверно оказва влияние върху шофирането.

Промени настъпват и при слуха и зрението. Когато остарявате се нуждаете от повече светлина, за да виждате добре. Също така заслепяване от слънцето, от фаровете на насрещно движещо се превозно средство или просто от уличното осветление може да ви смущава повече от преди. Зоната на периферното Ви зрение може да стесни. Зрителни проблеми причинени от заболяване като катаракта, глаукома или мускулна дегенерация могат сериозно да повлияят на шофьорските Ви способности.

Много възрастни хора страдат от заболявания като Алцхаймер или деменция, които драстично променят начина на мислене и поведение. Хора, на които им е поставена такава диагноза, могат да забравят познати маршрути, както и как да управляват безопасно превозно средство като допускат много шофьорски грешки.

Болести като артрит, болест на Паркинсон и даже диабет могат да направят шофирането за Вас по-трудно. Ефектите на инсулт и даже липса на здрав сън могат да доведат до проблеми при шофирането. Устройства като автоматичен дефибрилатор или пейсмейкър могат да причинят неправилна сърдечна дейност или замаяност, което може да направи шофирането опасно.

Факт е, че и доста медикаменти могат да причинят сънливост, виене на свят или затруднена концентрация. Затова питайте фармацевта или лекаря Ви относно страничните ефекти на предписаните Ви медикаменти и дали биха оказали влияние на шофьорските Ви умения.

Съвети за безопасност:

Преди да поемете на път

• Планувайте маршрута си да е по улици, които добре познавате
• Ограничавайте пътуването до места, където лесно може да се придвижите и които се намират в близост до дома Ви
• Карайте по-бавно, ако условията за шофиране са лоши
• Не шофирайте, ако сте под стрес или сте недоспали

Докато шофирате

• Винаги слагайте предпазния колан
• Не говорете по мобилния
• Избягвайте да се разсейвате като слушате радиото или водите разговор с друг пътник в автомобила
• Оставайте на по-голямо разстояние от автомобила пред Вас, особено ако шофирате с по-голяма скорост или при лошо време
• Уверете се, че сте и на достатъчно голямо разстояние от автомобила зад Вас
• Винаги шофирайте с включени светлини
• Използвайте винаги размразител за задния прозорец, за да имате ясна видимост отзад

Поддържайте автомобила си безопасен

• Карайте автомобил с функции, който правят шофирането по-лесно, като сервоусилвател на волана, електрически спирачки, автоматична скоростна кутия и големи огледала за обратно виждане
• Шофирайте автомобил с въздушни възглавници
• Поддържайте фаровете чисти и в изправност
• Сменяйте редовно течността на чистачките.
new56

Шофиране на камион - съвети за безопасност

2014-05-23 14:17:09

Безопасността по пътищата е отговорност за всеки един участник в движението, било то моторист, водач на лек автомобил или шофьор на камион – всички водачи трябва да се уважават взаимно и да не забравят, че споделят един и същ път. Като шофьор всеки знае, че съществува много малко място за грешки или незнание, когато Ви се изпречи голям камион или тир на пътя. Ето няколко правила и съвети, които трябва да спазвате в такава ситуация.

Камионите тежат повече и затова се нуждаят от повече време за да спрат

Напълно зареден камион с ремарке може да достигне до 40 тона, това е с около 38 тона повече от една обикновена лека кола. Това означава, че на един камион ще му е нужно поне два пъти повече време да спре, отколкото на лек автомобил, а това време се увеличава повече при мокра настилка. Спирачният път се увеличава и с увеличение на скоростта, например ако камион се движи със скорост от 100км/ч, то спирачния път се увеличава с около 50 процента.

Така че, когато шофирате пред камион не намаляйте рязко скоростта, освен ако не е абсолютно нужно. Сигнализирайте по-рано от обикновено, когато завивате или сменяте платното. Ако видите, че трафика пред Вас е в застой, незабавно включете аварийните светлини, за да предупредите всичко останали шофьори зад Вас, че нещо не е наред.

Камионите на по-голямо разстояние може да се движат по-бързо, отколкото изглежда

Поради големите си размери, камиони идващи срещу Вас, може да се изглеждат, че се движат доста по-бавно, отколкото е в действителност. Уверете се, че разполагате с допълнително място около автомобила, ако се наложи да отбиете, докато камиона минава в близост до Вашия автомобил.

Бъдете видими за шофьорите на камиони

Много камиони имат т.нар. „сляпа зона“ - ако не може да видите шофьора на камиона или неговите странични огледала, то това означава, че и той не Ви вижда. Когато се движите след камион, дори и при бавен трафик, не забравяйте да си осигурите достатъчно голяма дистанция между Вашия автомобил и камиона пред Вас. Съветваме Ви да се изтеглите леко вляво, така че водача да има възможност да Ви види в огледалата за обратно виждане.

Ето и няколко съвета за шофьорите на камиони :

• Уверете се, че сте си починали достатъчно преди да поемете на път. Ако сте уморени, намерете подходящо място да отбиете и да се освежите
• Винаги носете авариен комплект, резервни гуми и вериги, особено ако пътувате на дълго разстояние, понеже метеорологичните условия могат да се променят бързо
• Поддържайте превозното си средство в изправност
• Внимавайте за превозни средства, които могат да се намират в „сляпата зона“.

new55

Профилактичен преглед на автомобила?

2014-05-10 17:06:54

За някои хора автомобила е символ на статут, за други - просто средство за придвижване от точка А до точка Б, но независимо от това как го възприемаме, без правилната и навременна поддръжка автомобила може да се окаже бездънна яма за пари. Разходите за ремонт и цялостна поддръжка винаги са бъркали дълбоко в джоба на всеки, така че пред доста стои въпроса колко често трябва да преглеждам автомобила си и има ли някакви стъпки, които можем да предприемем, за да намалим тези разходи, като същевременно си осигурим необходимата безопасност на пътя?

Защо да правим профилактичен преглед на автомобила?

За много хора това би изглеждало като излишен разход, особено ако колата си работи перфектно, но редовната поддръжка и преглед на състоянието на автомобила могат значително да редуцират разходите Ви за ремонти, както и да удължат живота на автомобила.

Особено ако автомобила Ви е все още в гаранция и не му извършвате редовни прегледи, то това може да анулира предвиденото покритие.

Въпреки че, все още много търговци и производители на автомобили препоръчват поддръжката на колата да се извършва от основния дилър, то Вие може да потърсите услугите на независим и с добра репутация автосервиз, а това би могло да Ви спести и доста пари. Въпреки това, уверете се, че използват истински и одобрени компоненти, които се вписват в спецификацията на производителя.

Какво включва прегледа на автомобила?

При основен преглед на автомобила двигателят и спирачките ще бъдат разгледани, дали работят правилно, както и въздушните и горивни филтри. Маслото, маслените филтри и свещите ще бъдат сменени, ако това е необходимо. Извършването на тези проверки ще подпомогне на двигателя да работи по-ефективно, както и редуциране на разхода на гориво, и най-важното - ще избегнете по-дълго пребиваване в автосервиза.

Услугите за преглед на автомобила включват също проверка на изправността на индикаторите и светлините, предпазните колани, проверка на волана, окачването, чистачките на предното стъкло, както и налягането на гумите.

Колко често трябва да се извършва преглед на автомобила?

Честотата на прегледите зависи от редица фактори като възрастта, марката и модела на автомобила, колко често и на какво разстояние пътувате с него. Но като минимум може да извършвате прегледите в съответствие с препоръките на производителя.

Ако притежавате по-стар автомобил, то е добре да извършвате прегледите в по-малки интервали, тъй като повечето компоненти на автомобилите се износват и развалят с времето, а нередовните прегледи могат да доведат до изостряне на вече съществуващи проблеми.

Как да поддържате автомобила си междувременно?

Дори и да спазвате редовен график на прегледи, то има и редица проверки, които е желателно да извършвате междувременно, за да поддържате автомобила си:


Масло

Винаги използвайте препоръчаното масло за Вашия автомобил, като проверявате неговото ниво поне на две седмици. Ако двигателят работи с много масло, то това може да се дължи на теч или да е индикация за проблем по някоя част на двигателя.


Светлини

Проверявайте редовно фаровете, индикаторите, мигачите и заменяйте крушките, ако това е необходимо. Уверете се, че лещите са добре почистени от замърсявания, които могат да окажат влияние на видимостта.


Волана

Проверете нивото на течността в резервоара на сервоусилвателя на волана, ако е необходимо долейте, като използвате препоръчителната хидравлична течност.


Комплект с инструменти

Уверете се, че разполагате с инструменти от първа необходимост за поддръжка на автомобила като гаечен ключ, гедоре, крик, ако ви се спука гума.


Гуми

Правете честа проверка на Вашите гуми, включително и на резервната, за да се уверите, че нямат увреждания по страничните стени и са напомпани до необходимото налягане, тъй като това може да повлияе на консумацията на гориво, на цялостната работа и безопасността на автомобила.


Течности

Проверявайте редовно нивото на охлаждащата течност и допълвайте, когато е необходимо, но го правете само когато двигателя е студен. Важно е да има антифриз в охладителната система през цялата година, тъй като предпазва не само от замразяване, но и от корозия.


Седалки за деца

Наред с редовната проверка по компонентите на автомобила, съветваме Ви да извършвате такава и на бебешките и детски столчета за кола, дали са монтирани правилно и дали отговарят на възрастта на Вашето дете. Уверете се, че столчето не се движи на повече от 2 см наляво и надясно и че е разположено под ъгъл от 45 градуса.


new54

Шофиране по празниците – съвети за безопасност

2014-05-05 11:05:43

С настъпване на Великденските празници и Гергьовден движението по пътищата на България става доста натоварено, всеки човек прави планове да прекара отпуската си с роднини и приятели, а това до голяма степен е съпътствано и с дълго пътуване. Затова преди всичко помислите за безопасността на Вас и Вашето семейство. Ето няколко полезни съвета от застрахователните експерти на zastrahovamse.com

Подгответе колата си

вижте дали всичко по техническата част на автомобила Ви е в изправност, както и че разполагате с авариен комплект, одеяла, фенерче и комплект за спешна помощ. Осигурете си храна и вода, особено ако пътувате с деца.

Подгответе себе си

бъдете отпочинали преди да тръгнете на дълъг път, планувайте добре пътуването си, подгответе си карта или ДжиПиЕс, ако за първи път шофирате до неизвестна локация, правете почивки, за да избегнете претоварване.

Проверете пътната обстановка

Преди да поемете на път, е добре да имате идея какво се случва по пътищата. Вече съществуват доста уебсайтове, които дават подробна информация за пътната обстановка, прекъсвания в пътната мрежа вследствие на катастрофи или други събития, както и подробна информация за наличието на пътни камери.

Почивайте

Ако потегляте на дълъг път не ставайте прекалено рано сутринта, ако вечерта сте си легнали късно. Почивайте поне по 15 минути на всеки 2 часа, хранете се, пийте чаша кафе или освежителни напитки, ако се почувствате изморени.

Ако все пак планирате да пиете алкохол и след това да се приберете с колата - Не го правете!

Шофирането в нетрезво състояние по празниците не е новост. За много хора една чашка алкохол не влияе на шофьорските умения, но това съвсем не е така. Шофирането в нетрезво състояние е причината за 1 от 5 катастрофи с фатален край. Алкохолът влияе на настроението, поведението и реакцията на шофьорите. След като е бил консумиран, ефекта не може да бъде обърнат. Единственото, което може да Ви изтрезнее е времето. Не съществува такава храна или напитка, физическа активност или дори сън, които ще ускорят процеса. Затова ако сте пили алкохол, не се качвайте в колата, дайте си време да изтрезнеете, не застрашавайте пешеходците и другите водачи на пътя.


• Ако пътувате с деца в автомобила се уверете, че те са добре обезопасени, както и да разполагате със столче за кола за по-малките.

• Ако пътувате с животни – осигурете им достатъчно голяма транспортна клетка, уверете се, че не са дехидратирани и не ги хранете 8 часа преди да потеглите

• Ако пътувате с каравана или ремарке – уверете се, че тегличите са в изправност, проверете налягането на гумите, не тръгвайте на път, ако нямате резервни гуми. Проверете дали всички електрически връзки са сигурни и светлините работят правилно. Направете тест на спирачките на караваната, както и дали огледалата за обратно виждане са регулирани правилно.

И най-важното бъдете сигурни в шофьорските си умения. Ако не сте уверени, че ще се справите с пътуване на дълго разстояние, то не го и правете. Ако все пак решите да го направите, ето и няколко съвета и техники, които ще Ви предпазят от инциденти:


• Винаги поддържайте минимална три секундна пролука между Вас и автомобила пред Вас. Ако вали или пътя е мокър вследствие на мъгла, нека тази пролука да бъде от шест секунди, без значение от скоростта, с която се движете.

• Не прибързвайте с нещата. Осигурете си достатъчно време за реакция. Сменяйте предавките, за да избегнете занасяне, а също така това ще осигури по гладко движение на автомобила, по-малко износване на гумите, както и ще редуцира разхода Ви на гориво.

• Давайте светлинна индикация, ако ще изпреварвате, поне 30 метра преди да извършите маневрата. Винаги спирайте и добре се огледайте преди да завивате, особено ако пътувате с голяма кола или с ремарке.

• Шофирането през нощта изисква повече умения и концентрация, отколкото ако пътувате през деня. Ако сте на извънградско, карайте с включени дълги светлини, като сменяте на къси, ако се появи автомобил пред Вас. Шофирайте на по-голяма дистанция от автомобилите пред Вас, за да си осигурите достатъчно време за изненадващо спиране и маневри.

new53

Как да подготвим автомобила си за къмпинг

2014-04-11 11:53:35

С настъпването на пролетта и топлото време всеки започва да крои планове къде и как да прекара отпуската си. Къмпингът като начин за почивка става все популярен и предпочитан сред хората в България. Предимствата са, че до голяма степен излиза доста по-евтино от това да прекарате отпуската си на хотел, а и

какво по-хубаво от това да си почивате сред природата.

Ето и няколко основни съвета как да се подготвите автомобила си за една незабравима къмпинг почивка.

Къмпинга отдавна не се свежда до това да си вземете само палатка,една раница с храна и може би въдица. Факт е, че доста хора отивайки на къмпинг взимат със себе си телевизори, маси, столове, големи палатки за по 6-7 души, някои от които включват портативна кухня, баня и други. Дори и да успеете да натоварите всичко това в колата си, то трябва да сте наясно и с ефекта на допълнителното тегло върху автомобила.

Препоръчваме Ви да коригирате налягането в гумите, за да отговаря на по-тежък товар.

Може да намерите информация за препоръчителното налягане в ръководство на потребителя, а също така и в интернет.

Допълнителната тежест ще се отрази на работата на автомобила Ви, като ще увеличи спирачния път. Затова шофирайте на по-голяма дистанция от водачите пред Вас. След като сте натоварили всичко в колата, бъдете сигурни, че нищо не пречи на Вашата видимост. Ако не носите със себе си тежко оборудване, то е малко вероятно да надхвърлите допустимото максимално тегло на колата си, но имайте предвид, че в това число влизат товарите не само в самия автомобил, но и тези на покрива, велосипеди, закрепени за задната част на колата, както и самите пътници.

Претоварването на автомобила може да постави Вас, пътниците с Вас, а и другите водачи на пътя в опасност. Затова когато нареждате къмпинг оборудването в автомобила

се уверете, че по-тежките елементи са най-отдолу,

както и че всичко е закрепено добре и няма опасност по време на пътуването определени вещи да се плъзгат или търкалят из автомобила.

Пътуването през планински или горски терени е съпътствано от тесни, неравни и необезопасени пътища, които могат да повредят колата Ви. Ако не разполагате с голяма и подходяща кола за излет и мислите да вземете такава на заем от някой приятел или да наемете, то се уверете, че автомобила има сключена валидна застраховка Гражданска отговорност, както и Автокаско, за да си спестите допълнителни разходи при настъпване на инцидент или повреди по автомобила.

Ако мислите да пътувате с каравана или ремарке, уверете се, че автомобила Ви ще може да се справи с тегленето.

Скобите за теглене трябва да бъдат тествани и трябва да се използват монтажните точки, които се препоръчват от самия производител. Имайте предвид, че монтирането на скоба за теглене се счита за модификация и трябва да бъде декларирана пред Вашия застраховател.

Ако нямате много опит при шофиране с

каравана, то не трябва да я товарите с повече от 85% от собственото тегло на автомобила.

Също така проверете какъв е лимита за теглене на Вашия автомобил и максимално допустимото тегло на товар в караваната. При някои съвременни автомобили с икономичен разход на гориво, ограничението за теглене трябва да бъде по-ниско от собственото тегло, така че е важно да се провери, също и тегленият товар може да варира според това колко са пътниците в автомобила.

new52

Хакване на автомобил : следващото най-голямо киберпрестъпление?

2014-03-31 12:28:50

Тъй като съвременните автомобили се произвеждат да бъдат все по-автономни, то експертите по сигурността предупреждават за нова форма на киберпрестъпление – хакване на автомобил.

Хакването на автомобил, което позволява на престъпниците да контролират дистанционно колата Ви от техните лаптопи, се превръща във все по-голямо главоболие за производителите на автомобили и органите на реда.

Вече има хиляди полуавтономни автомобили на пазара, които съдържат автомобилна компютърна система или електронен блок за управление (ЕБУ), които отговарят за някои функции за безопасност като

предсказване на катастрофи или блокиране на спирачките.

Производителите на коли прогнозират, че до 2020 година автомобилите могат да станат напълно автономни, а дори и днес някои производители като BMW са създали кола, която шофира напълно самостоятелно.

Въпреки това, както всички компютърни системи, то и тези на колите не са напълно защитени от хакери, което показаха и тестовете направени от учени и компютърни специалисти, които проникват в автомобилните системи, за да покажат проблемите по сигурността на автомобилния софтуер.

Миналия август на световната конференция за хакери "ДефКон" в Лас Вегас хакерите Чарли Милър и Крис Валасек демонстрират пред световните експерти по сигурността и посетителите на конференцията как биха могли да вземат

контрола над бордовия компютър на 2010 Тойота Приус и Форд Ескейп,

използвайки само лаптопите си.

Те са били в състояние дистанционно да поемат контрола над кормилото, спирачките, дисплеите, двигателя, клаксона и светлините. Дори са успели да накарат резервоарите за гориво да показват, че са пълни, когато не са били.

„Автомобилите вече не са само механични устройства. Днешните коли съдържат пълен набор от електронни компоненти свързани в мрежа, които заедно съблюдават състоянието и управляват превозното средство. Водача и пътниците разчитат изцяло на програмния код за да пътуват безопасно. Не може да имаш сигурност без защита“, отбелязват Милър и Валасек.

През 2011 година учени от Университета във Вашингтон и Калифорнийския университет в Сан Диего са били в състояние

да проникнат безжично в автомобилния софтуер,

но удържат тази информация от широкото общество, за да не попадне в ръцете на престъпници.

Потенциалната опасност от хакването на автомобили и използване и от престъпници кара все повече служби за сигурност в Европа и Щатите да влагат средства в изследователски програми свързани с киберсигурността на превозните средства.

Директорът на европейския център за престъпления в киберпространството, орган на Европол в Европейския съюз, съобщи пред CNBC, че хакването на автомобилен софтуер с цел организирана престъпност или лично отмъщение, представлява потенциална заплаха за сигурността.

„Много сме загрижени за проблема с хакването на автомобилите“, каза Троелс Йортинг пред CNBC. „Всички работещи в автомобилната индустрия, се стремят да правят автомобилите по-полезни за купувачите – да им помага при управление на волана, при спиране, паркиране и други – но недостатъка при предоставянето на всички тези удобства е, че някои биха ги използвали с цел печалба или отмъщение.“

„Безжичната технология е интегрирана практически в почти всичко в днешни дни, което разбира се позволява и дистанционното му контролиране. Вече сме виждали електронни устройства, които се използват за отключване на автомобили и тяхната кражба.

Следващата стъпка е престъпниците да бъдат в състояние да манипулират автомобила,

да го управляват, докато водачът е в него и всичко това става без неговото знание.“, предупреждава Йортинг.

„Ако в един автомобил може да се проникне дистанционно, то тогава какво би могло да спре организираните престъпни групи да елиминират техните врагове, като буквално управляват техния автомобил“, казва Йортинг. В страни, в които кражбата на коли е често срещано престъпление като в Южна Африка, дистанционния достъп до автомобилния софтуер би позволил на престъпниците още по-лесно да си осигуряват достъп до автомобилите.

Йортинг каза, че производителите на автомобили са наясно с проблемите и че в крайна сметка те носят отговорност за сигурността - или липсата на такава - на техните превозни средства.

Вследствие на действията на хакерите Милър и Валасек на конференцията в Лас Вегас, работещите в автомобилната индустрия са били длъжни да реагират адекватно на въпросите относно сигурността на произведените от тях превозни средства и да уверят купувачите, че работят усърдно по решаването им.

Говорителят на Форд Моторс, Крейг Дайч, казва пред CNBC „Във Форд сме направили проучвания за възможностите да ограничим начините, по които един хакер може да напълно да поеме контрола над превозното средство.“

Мениджъра връзки с обществеността на Тойота, Синди Найт, заявява пред CNBC „Киберсигурността на автомобилите е въпрос от изключителна важност за автомобилната индустрия, от производителите до доставчиците към агенциите, които осъществяват надзор на безопасността на моторните превозни средства. В Тойота приемаме сериозно всяка форма на намеса в нашите системи за електронен контрол. Ние се стремим да гарантираме, че предоставения от нас автомобилен софтуер е надежден и сигурен, като продължаваме да го тестваме с цел подобряването му.“

Въпреки всички уверения,

няма гаранция, че компютърната система е напълно защитена от хакери.

„Няма как да знаем дали знанията на хакерите не са в крак най-новите подобрения при технологиите“, допълва Йортинг.

„Важно е и потребителите и производителите на автомобили да са наясно с недостатъците на напредналите автомобилни технологии. Трябва хората да бъдат в състояние да шофират с помощта на тази технология, без да се страхуват, че контрола им над превозното средство може да бъде отнет дистанционно“.

new51

Не се качвай – пил си!

2014-03-25 18:15:01

Шофирането в нетрезво състояние е една от най-честите причини за пътни инциденти. Около една трета от катастрофите с фатален край са причинени от водачи, които са били под влиянието на алкохол. Алкохолът забавя реакциите на шофьорите и пречи при взимането на бързи решения при различните ситуации на пътя. Затова все повече учени и изследователи работят по създаването на технологии, които да бъдат поставени в автомобилите и да разпознават дали шофьора е в нетрезво състояние.

Автомобилът ще ни забранява да шофираме

Идеята на тези технологии е да не позволяват на водачите да шофират в нетрезво състояние на първо място, а не да бъдат подведени под отговорност едва след като вече са извършили нарушение на пътя или по-лошо – след като са станали причина за пътен инцидент. Учени вече работят по разработването на две технологии, които могат автоматично да засичат съдържанието на алкохол в кръвта чрез допир от страна на водача или чрез неговия дъх.

Сензори за алкохол в автомобила

Някои от въпросите по разработките са къде да бъде поставен сензора за допир, дали на стартовия бутон, на волана или на скоростния лост. Изследователи също трябва да определят къде да разположат и сензора за дъх, тъй като ще трябва да различава дъха на водача от този на пътниците. Също така трябва да се справят с проблеми от рода на как ще работи сензора за допир, ако водача носи ръкавици или как ще работи сензора за дъх ако автомобила е кабрио. Друг проблем над който учените трябва да помислят е как технологията ще работи за различните превозни средства и в различните метеорологични условия. Не е ясно дали автомобилите трябва да притежават и двете технологии или само една от тях.

Въпреки това производителите на коли и властите искат да пуснат в масова употреба новата технология до края на 2015 година, а до 2018 всички автомобили в движение да я притежават.

Ще намалеят ли пътните инциденти причинени от алкохола?

Технологиите най-вероятно ще бъдат интегрирани в нови превозни средства , вместо по-старите модели автомобили да бъдат преобурудвани. И ако тя следва пътя на други технологични пробиви, то в началото ще е достъпна за по-висок клас автомобили, а след това и за по-евтините. Според властите щом технологиите са достатъчно развити и достъпни за повечето автомобилисти, то и смъртните случаи при пътни инциденти с участието на шофьори в нетрезво състояние рязко ще се намалят.

new50

Съвети за автомобилистите и колоездачите

2014-03-01 14:20:36

Градското колоездене навлиза все повече в България като приятен спорт и начин на предвижване в натоварената пътна обстановка. Въпреки че в последните години се изградиха доста велоалеи в страната, условията за любителите на колоезденето все още не са идеални и не задоволяват изцяло нуждите им. Затова Ви предлагаме няколко основни съвета за колоездачите и автомобилистите.

За автомобилистите:

Автомобилистите трябва да възприемат колоездачите като пълноправни участници в движението. Винаги се оглеждайте за колоездачи и си осигурете достатъчно голяма дистанция от тях. Шофьорите на по-големи автомобили, камиони и автобуси трябва да бъдат по-предпазливи за колоездачи, тъй като поради големите размери на превозното им средство, колоездачите често остават незабелязани от тях.

Бъдете двойно по-бдителни особено около по-млади колоездачи или деца с колелета .Винаги използвайте огледалата си и давайте светлинни сигнали, когато завивате, сменяте платната или изпреварвате. Изпреварвайте само при безопасна възможност и никога не шофирайте близо до колоездач, ако ще правите маневри. Следете за сигналите, които могат да подадат колоездачите, като вдигане на ръка при завививане или спиране.

За колоездачите:

Преди да потеглите на път се уверете в техническата изправност на вашето колело - проверете гумите, спирачките и светлините. Редовно ги сменяйте при необходимост от нови.

Като колоездач трябва да сте сигурни, че сте достатъчно видими за всички участници в движението. Носете ярко оцветени дрехи или светлоотразителна жилетка, която е задължителна за извънградско каране.

Бъдете подготвени за метероологичните условия. В условия на мъгла, дъжд или вечерно време, когато видимостта е значително намалена, уверете се, че разполагате със светлоотразителна жилетка, както и работещи светлини и изправни светлоотразители. Не забравяйте, че винаги е добре да носите каска!

Бъдете наясно със скоростта на автомобилите на пътя и винаги карайте в лентата за колоездачи, ако има такава. Ако няма, карайте на тротоара, а ако се наложи да използвате пътното платно, карайте максимално вдясно. Винаги трябва да сте по посока на движението и да спазвайте пътната маркировка, знаци и светофари.

Ако ще предприемате маневри, ще завивате или спирате, винаги сигнализирайте с ръка на останалите участници в движението, но не го правете в последния момент, за да могат околните адекватно да реагират. Ако трафикът е доста натоварен и в условия на задръстване, не карайте между автомобилите. Така ще спестите време, но може да създадете оспасни ситуации. По-добре карайте на тротоара или слезте от колелото и пресичайте на пешеходни пътеки.

Важно е да избирате маршрута си внимателно и да вземате предвид Вашите възможности и опит като колоездач, както и на другите колоездачи, ако пътувате в група. Като допълнение винаги се съобразявайте с пътната обстановка и избирайте пътища с ясна маркировка.

new49

Какво трябва да знаем, когато сключваме застраховка Гражданска отговорност за първи път

2014-02-25 14:32:28

Днес все повече хора търсят информация за застраховки и застрахователни тарифи в интернет.Но ако сте млад шофьор и Ви предстои да закупите за първи път застраховка Гражданска отговорност, то всички тези предложения и оферти от различни уебсайтове и фирми ще Ви се сторят доста объркващи. Затова застрахователните експерти от zastrahovamse.com ще Ви обяснят някои от основните въпроси по застраховка Гражданска отговорност.

Какво представлява застраховка Гражданска отговорност?

Гражданска отговорност е задължителна застраховка за автомобилистите. Застраховката обезщетява имуществени и неимуществени вреди, свързани с притежанието на моторно превозно средство. Тя не застрахова имущество, а отговорностите, които носим като притежатели на автомобил.

Какъв е обхватът на застраховка Гражданска отговорност?

Сключената застраховка Гражданска отговорност в България важи не само за територията на страната, но и за страните членки на Еврорейския съюз, Европейското икономическо пространство и страните, подписали Многостранното споразумение. При пътуване в страна, която не е в този списък, трябва да си изкарате сертификат Зелена карта. Сертификатът удостоверява, че имате сключена валидна застраховка Гражданска отговорност и е препоръчително да се носи винаги при пътуване в чужбина, дори и за страните, които не го изискват.

От какво зависи цената на Гражданска отговорност?

Цената на застраховка Гражданска отговорност зависи най-вече от техническите характеристики и цената на Вашия автомобил. Затова, ако сте начинаещ шофьор и сте закупили или Ви предстои да закупите първия си автомобил, съветваме Ви да се спрете на по-малко мощна кола, стандартен модел, без допълнителни модификации, които биха оскъпири полицата Ви.

Какво е Бонус-Малус?

В последно време доста застрахователни компании взимат предвид нарушенията на шофьорите на пътя. Бонус-Малус има за цел да накаже провинилите се шофьори и да поощри добрите такива, като за шофьорите с нарушения от изминалата година цената на гражданската отговорност се увеличава. Затова бъдете разумни, карайте внимателно, и избягвайте наказателни точки или провинения.

Шофиране без сключена застраховка Гражданска отговорност.

Тъй като Гражданската отговорност е задължителна застраховка, то ако шофирате без такава, при проверка от страна на КАТ, талонът Ви ще бъде отнет. Освен това, Ви грози глоба, чийто размер зависи от факта дали автомобилът е притежание на частно лице или фирма. При сключване на валидна застраховка талонът Ви ще ви бъде върнат.

С какво трябва да внимаваме при сключване на Гражданска отговорност?

Ако сте решили да сключите Вашата застраховка Гражданска отговорност онлайн, ще попаднете на доста сайтове, които предлагат тази услуга. За да сте сигурни в избора си на уебсайт, обърнете внимание дали зад него стои застрахователен брокер с валиден лиценз за извършване на застрахователно посредничество. Много често сайтовете са свързани с физически лица, без професионална компетентност по застрахователните въпроси, които при възникнал проблем с Вашата застрахователна полица едва ли ще могат да Ви помогнат адекватно.

Как можем да платим Гражданската отговорност.

От различните фирми или уебсайтове ще Ви засипят с оферти и планове за плащане на Гражданската отговорност. Тъй като застраховката се склюва за една цяла година, то можете да изплатите цялата сума наведнъж или на вноски. Изплащането на вноски в повечето случаи излиза по-скъпо, затова ако имате възможност платете цялата сума наведнъж.

Какво се случва с Гражданската отговорност при произшествие?

При възникнало призшествие застрахователят е длъжен в срок от 15 дни да изплати обезщетение на невиновните потърпевши лица. В някои случаи обезщетението може да не бъде изплатено или застрахователят да поиска от Вас да върнете всички изплатени суми.Това е възможно ако бъде доказано, че автомобилът е управляван след употреба на алкохол, водачът е без шофьорска книжка, вредите са причинени умишлено и др.

new48

Кои са грешките, които опитните шофьорите допускат най-често?

2014-02-07 11:14:54

Вие сте шофьор със стаж зад волана над 10 години. Имали сте десетки разнообразни ситуации на пътя и мислите че трудно може да допуснете грешка? Изследване показва че над 50% от катастрофите са причинени от шофьори с дългогодишен стаж. Основните причини са: подценяване на пътната обстановка, загуба на концентрация и преумора и др. Ето няколко от най-често допусканите грешки от опитните водачи.

Настъпване на жълто

На всеки се случва да закъснява или да бъде назад в графика си, но това не означава, че трябва да се минава в последната секунда, когато светне жълто на светофара. Не си струва рискът, а и едва ли ще си спестите повече от 1-2 минути. Минаването на жълто може да Ви струва глоба, дори и по-лошо - да предизвикате ПТП.

Не са подготвени за метеорологичните условия

Повечето шофьори продължават да карат с летни гуми или без вериги при морко време и заснежена настилка. Много водачи не поддържат достатъчно голяма дистанция между тях и автомобила пред тях. А през зимата често е необходимо повече време за извършване на определени маневри.

Липса на сигнализиране

Понякога лесно се забравя да се използват светлините, особено когато се кара по добре познат път. Но сигнализирането чрез мигач дава важна информация на останалите водачи за Вашите намерения. При изпълнението на маневри, престрояване или завиване, винаги давайте мигач, а при лошо време използвайте фаровете, за да бъдете по-лесно забелязани.

Говорене по телефона

Когато сте постоянно на път може да се изкушите да говорите по телефона или дори по-лошо да пишете смс-и. Дори и всеки ден да карате по един и същи маршрут, не се знае дали няма да изникне някоя непредвидена ситуация. Понеже хендсфритата се смятат за по-безопасни за ползване, докато се шофира, то това не означава, че трябва да сте нон-стоп на телефона в колата. Факт е, че дори и ръцете ви да са на волана и очите върху пътя, разговорите по телефона се доста разсейващи и отнемат вниманието на шофьора.

Слушането на силна музика

Силната музика стимулира по-агресивното шофиране и неразумни маневри от страна на шофьора. Освен това водачът не чува какво се случва в обкръжаващата среда, както и евентулни сигнали за появята на нередности по колата или двигателя. Затова намалете музиката и не се разсейвайте.

new47

Седем съвета за безопасно шофиране през зимата

2014-02-03 11:14:48

В средата на януари зимата най-после показа силата си. Все по-често информацията за пътната обстановка включва изречението:„Пътищата са проходими при зимни условия“. С какво е добре да се съобразим, прочитайки такава прогноза? Ето някои от законите за безопасност при зимно шофиране:

Използвайте зимни гуми

Монтирането на зимни гуми гарантира по-голям контрол и стабилност на Вашето превозното средство. Зимните гуми повишават безопасността, като предоставят по-добро сцепление, спиране и управление при киша, сняг и най-вече лед.

Проверете светлините

Преди да потеглите винаги проверявайте дали фаровете и стоповете Ви са в изправност. Спазвайте закона и карайте с включени къси светлини, за да бъдете по-лесно забелязани от другите водачи.

Намалете скоростта

Карането при зимни условия изисква повече време за реакция на автомобила. При шофиране по мокри или заледени пътища ще Ви отнема по-дълго време, за да спрете. Ако през лятото водата на пътя може да доведе до аквапланинг, то зимата може да е замръзнала или пътят да е покрит със сняг. Затова намалете скоростта и си осигурете по-голяма дистанция от водачите пред Вас

Контролирайте ситуацията

Само защото пътят пред Вас изглежда безопасен, не означава, че винаги е така. Важно е да следите пътните условия, които през зимата могат да се променят неочаквано. Следете за знаците, които другите водачи могат да отправят към Вас. При обилен снеговалеж пътната маркировка може да остане затрупана, затова се опитайте да разпознаете знаците по тяхната форма.

Шофирайте с повишено внимание

Карайте внимателно и при повишено внимание. При условия на снеговалеж и мъгла видимостта е доста намалена, затова избягвайте изпреварвания. При морка пътна настилка бавните и тежкотоварни превозни средства пред Вас може да създадат пръски, които да намалят Вашата видимост. Затова е препорачително да сте на по-голямо разстояние от тях.

Бъдете подготвени

Ако тръгвате на дълъг път през зимните месеци, вземете топли дрехи, храна и завивки. Възможно е да закъсате и да трябва да изчакте помощ няколко часа. Уверете се, че автомобила разполага с достатъчно гориво, както и с авариен комплект. Така ще бъдете подготвени за неочаквани ситуации на пътя.

Ако колата ви се развали

Ако закъсате на пътя, уверете се, че превозното средство е извън пътното платно, за да не пречите на останалите участници в движението. Включете аварийните светлини и облечете светлоотразителна жилетка. Излезте от колата и изчакайте за помощ зад бариера или насип.

new46

12 мита за застраховането: 5 - Застраховката на колата зависи от цената й!

2014-01-21 09:12:40

Много хора трудно правят разлика между различните типове автомобилни застраховки. Една от големите разлики между застраховка гражданска отговорност и застраховка каско е това че

задължителната полица покрива щетите нанесени на трети лица.

Застрахователите разбира се не могат да предвидят каква ще е цената на превозното средство на което евентуално ще нанесете щети. Това води след себе си и различните начини за изчисление на цената на гражданската.

При този тип полица

цената не се определя от стойността на автомобила,

а от други фактори, като кубатура, възраст на обичайния водач и брой произшествия.

Цената на застраховката зависи в пълна степен от цената на автомобила при застраховка автокаско. При тази застраховка обезщетението се изплаща на база застрахователна стойност на превозното средство. Колкото по висока застрахователна стойност, толкова по висока е цената на полицата.

Така че мит номер пет е разбит ако говорим за застраховка гражданска отговорност и важи напълно за застраховка Автокаско.

new45

Цветът на автомобила - купувачите продължават да са традиционалисти!

2014-01-17 16:14:35

„Всеки може да си купи автомобил в какъвто цвят желае, стига този цвят да е черен“ – това е казал Хенри Форд, създателят на едноименната марка, през далечната 1900 година.

Производството на автомобили само в един цвят е позволило на марката да спести разходи и да създаде първия автомобил, който работническата класа може да си позволи.

И през 2013 консервативните цветове са предпочитани при избора на автомобил.

Въпреки, че за 113 години тенденциите и изборът на цветове са се променили, клиентите продължават да предпочитат класическите цветове. Разбира се, историята помни и периоди, в които по-ярките цветове за били модерни и предпочитани. Трудно е да си представим например САЩ от 50-те години на 20-ти век без многобройните червени, сини и жълти автомобили.

В наши дни нещата са по различни и според едно изследване на ДюПон от 2012г, 24% от закупените автомобили са бели, черните взимат 19% от пазара, а сивите са на трето място с - 16% от продажбите.

И все пак цветните схеми се предпочитат от някои клиенти

Пазарът на автомобили е доста динамичен и сегментиран.Затова и някои марки директно се целят в определени групи клиенти, които харесват по-свежите и нестандартни цветове. Например новият Форд Ескейп се предлага в цветова схема от светло синьо, Нисан 370Z се предлага в среднощно синьо, а феновете на Volkswagen Beetle могат да изберат между карамелено и приливно жълто.

Съживяването на бялото

Белият цвят, който е бил доста популярен през 80-те, се завръща отново. Според изследванията, това се дължи на налаганото от Apple схващане, че бялото е модерно, високотехнологично и удобно. Много от производителите на автомобили предлагат различни нюанси на бялото - от ярко бяло до перлен металик. Друга причина за възхода на бялото е, че е лесно за поддръжка и много компании закупуват бели автомобили с цел да сложат фирмените цветове върху тях.

Икономиката и цветовете на автомобилите

Дори на пръв поглед да няма връзка между икономическия цикъл и цвета на автомобилите, изследвания показват, че популярните цветове като черно, бяло, сиво, се поръчват повече по време на икономическа криза. Причината е че купувачите предвиждат да използват по-дълго време автомобилите и това ги кара да предпочетат по консервативни цветове.

Мястото на живеене и цвета на автомобила

Различните географски ширини, определят и различни предпочитания за цвета на превозните средства. Докато в Северна Америка и Азия по често може да видите червени и сини автомобили, то в консервативна Европа на почит са сивото, черното и бялото.

Какъвто и цвят за бъдещото си возило да изберете, поддържайте го добре!

Добрият избор на застраховка Каско ще Ви гарантира непроменен цвят на автомобила, дори и след инциденти, надрасквания и природни бедствия.

new44

Как да задържим топло в дома си, без да плащаме големи сметки за отопление

2014-01-08 13:31:47

В последно време доста се рекламират всякакви уреди за спестяване от сметките за електричество. Това, че са неефективни може най-добре да се види от мненията на потребители, изпробвали въпросните „открития“. В този материал ще дадем и припомним няколко правила, спазването на които би могло да намали значително сметката Ви за отопление.

Уплътнете вратите

Често под или над външните врати има пролуки, които позволяват на студения въздух да минава. Срещу не много голяма сума може да закупите уплътнители, които да залепите на рамката на вратата и така да попречите на студа да влезе в дома Ви, дори с цената на малко по трудно затваряне на вратите.

Сменете дограмата

Инвестицията в нова дограма се изплаща за около три сезона. Още повече, че в момента се предлагат програми за енергийна ефективност, с които може да спестите повече от 20% от средствата за нова дограма. Ако все пак нямате възможност в момента да инвестирате в нова дограма, изолирайте пролуките на прозорците със същата изолационна лента, която използвате за вратите.

Възползвайте се от слънчевитете лъчи

Въпреки студа, много често зимните дни са слънчеви. Всички знаем, че силата на слънцето е по-голяма през зимния период. Оставете завесите вдигнати, нека слънцето да огрява стаите. При подходящо разположение на жилището, през деня може да повишите температурата с до 3-4 градуса, използвайки слънчевата енергия. А и няма да Ви струва нищо!

Обличайте се по-дебело

Ако желаете през зимния период да се разхождате из къщи по тениска, подсигурете се с повече финанси за сметката за ток. Човек може да се чувства комфортно дори и на 19-20 градуса, разбира се с достатъчно дрехи. Няма нужда да се завивате с палтото разбира се. Един пуловер, по-дебели чорапи и панталон ще са достатъчни за по-студените дни. И тъй като чувството за комфорт и топлина е индивидуално за всеки проверете при каква температура се чувствате добре, облечени подходящо. А и да не забравяме, че вирусите умират при по-ниски температури.

Движете се

Не се застоявайте. Дори да работите на компютър или гледате телевизия, от време на време ставайте, разхождайте се, свършете нещо. Така ще раздвижите кръвта и чувството за студ ще изчезне.

Оборудвайте се с по-нови уреди и електрически крушки

По-новите модели уреди са с по-висок енергиен клас и са проектирани да изразходват по-малко енергия. Разликите в консумацията на новите спрямо по-старите уреди може да достигне до над 100%. Проверете индивидуално консумацията на всеки един уред и преценете кой е най-удачно да смените.

Надяваме се, че сме дали полезни съвети, с които може да се спестят финанси. Инвестирайте разумно в жилището си! информирайте се за новостите в енергийната ефективност.

И не на последно място – жилището Ви е актив. Застраховайте го! Цената на жилищна застраховка често пъти е по-ниска от тази за автомобила Ви!

new39

Безплатни прегледи на светлините в рамките на акция „Зима“

2014-01-08 11:31:43

Съюзът на българските автомобилисти, Официалните вносители на автомобили и КАТ в помощ на шофьорите при подготовката за зимата.

Ноември ни зарадва с високи температури и хубаво време, но според метеоролозите съвсем скоро зимата ще дойде, заедно със заледените пътища, ранното стъмване, мъглите и студа.

Всяка зима броят на катастрофите и жертвите на пътя се увеличава, като най-лоша е статистиката за инцидентите с пешеходци. През зимния сезон хората обличат по-тъмни дрехи, което съчетано с по-късата светла част на деня е предпоставка за инциденти. Много шофьори вече са подготвили автомобилите си за по-тежките зимни условия, но за всички останали държавните институции : (Пътна полиция и Министерство на транспорта), Официалните вносители на автомобили и Съюзът на българските автомобилисти, ще проведат съвместна инициатива за подготовка на шофьорите и колите за зимата.

Похвално е, че тази година акцията е превантивна, а не както до сега – проверките от пътна полиция по пътищата започнат след началото на сезона.

Какво включва кампанията за подготовка на автомобилите за зимата?

Сервизите на Съюза на българските автомобилисти и вносителите на автомобили ще организират безплатни прегледи на светлините на автомобилите и при нужда, ще извършат необходимите ремонти, но с отстъпка в цената.

От Пътна полиция ще проверят изправността на пътната маркировка, осветлението на пътищата и състоянието на пътните знаци.

Какво означава подготвен за зимата автомобил?

По закон, водачите са длъжни да имат изрядни светлини, чистачки (предни и задни), които не само работят, но и почистват достатъчно добре стъклата на автомобила. Задължителен е и дълбокият грайфер на гумите. Всички съвестни шофьори знаят, че специализираните за зимата гуми са в пъти по-сигурни от всесезонните, пък били те и с хубав грайфер. Трябва да бъдат проверени спирачната си система, акумулаторът, антифризът и отоплителната система на автомобила.

И все пак проверки на пътя ще има.

Естествено не всички шофьори са съвестни и поради тази причина отново ще има акции с проверки от пътна полиция. Ще бъдат проверени и немоторните превозни средства (велосипеди и каруци), които трябва да са с изправни светлоотразители.

Не се сърдете на служителите на пътна полиция, а помнете, че тези проверки помагат за сигурността на всички и са насочени срещу несъвестните водачи на автомобили.

И разбира се:

Застраховайте автомобилите си!!!

Освен задължителната застраховка Гражданска отговорност се подсигурете с Автокаско и Застраховка на местата в автомобила, за да сте сигурни че нищо на пътя не може да Ви изненада.

new43

За и против задължителните застраховки „земетресение” - част 2

2013-12-09 16:02:20

Част 1

Специално при земетресенията, те са доста щекотлива тема за индустрията.

Защо? В случай, че не дай си боже, жертва на трусове стане голям град, като например София, не е изключено предявените искове многократно да надскочат събраните премии. Резултатът – фалит на застрахователя, с всички страшни последствия както за клиентите му, така и за финансовия сектор като цяло, а оттам и за икономиката.

Разбира се, може да се възрази, че не българските застрахователи ще понесат удара, а мултинационалните могъщи презастрахователи. За да могат родните застрахователи да презастраховат риска обаче, предлаганите продукти трябва да са с разумно изчислена цена, на база риска и обезщетенията.

Този практичен подход обаче ще се сбъска с ниската покупателна способност на българина. В резултат – или полиците няма да покриват реалния размер на щетите, или ще са твърде скъпи за повечето домакинства, така че, задължителна или не, хората няма да си купят застраховка. Защото при изчислението на риска, застрахователите едва ли ще пропуснат факта, че

живеем в сеизмологично активна зона.

Съществува и трети вариант, който е значително по-бавен, изисква неимоверни усилия, но звучи най-обещаващо в дългосрочен план: повишаване на застрахователната култура на българина. Истината е, че никаква сума за застраховка не би ни се сторила твърде висока „след дъжд качулка”, ако бедствието ни сполети. Типично за човешката психика обаче е да изключва апокалиптичните сценарии, особено вероятността от катастрофални събития, които не могат да се предвидят или избегнат. С други думи, предпочитаме да вложим парите си в нови обувки, LCD телевизор или ремонт на дома днес, отколкото в защитата от евентуални беди, които може да ни сполетят утре.

Да се пречупи този вид мислене не е лесно,

и процесът отнема години, дори десетилетия. Промяната се затруднява още повече от слабия имидж на застрахователите у нас.

Шири се мнението, че плащаш за полица, но дали ще получиш обезщетения в случай на застрахователно събитие е въпрос на късмет, тъй като компанията винаги може да намери мотиви да отхвърли иска.

Логично е, че корпорациите разполагат с по-добри адвокати от редовия клиент. Подобряването на имиджа на сектора и повишаването на финансовата култура на българина са алтернатива на задължителното застраховане, която, за съжаление, ще отнеме твърде дълго време да се реализира, а само бог знае кога можем да очакваме следващото бедствие. Очевидно е, че нито един от вариантите не може да се похвали само с плюсове, но и нито един не може да бъде отхвърлен на прима виста, без сериозно проучване.

Най-подходящото решение може да бъде открито единствено след широки консултации с представители на частния сектор и след подробно изучаване на примера на други държави. България не веднъж е следвала сляпо „западния пример”, но в случая е от изключителна важност да се намери вариант, който да е подходящ именно за спецификата на родния потребител, пазар и покупателна способност.

Да се надяваме само, че докато търсим правилното решение, природата няма да ни изпревари, поднасяйки ни неприятна – и болезнена – изненада.

new4

Факт ли е поскъпването на гражданската отговорност?

2013-12-09 12:21:35

Обективен факт ли е поскъпването на Гражданската Отговорност?

След проведените на 29 ноември 2012г. награди за „Застраховател на годината“ Лев Инс бе определен като застрахователна компания с най-добри цени за автомобилни и имуществени застраховки. Според Стефан Софиянски всяка една компания занимаваща се със Застраховка Гражданска Отговорност трябва да има мисия, имаща за цел удовлетворяване желанията на клиентите, а не печалба.

Икономическата криза срина повечето застрахователни компании, което издигна пазара на Гражданска Отговорност като лидер сред големите застрахователни пазари. Обективната обстановка налага минимално поскъпване на Застраховка Гражданска Отговорност. Това е така поради зачестилите се събития както в страната, така и извън нея. Други влиящи фактори са увеличението на обещетенията и опитите на конкурентите за дъмпинг.

Според Софиянски не ниската цена е в основата на утвърдената позиция на Лев Инс. От особена важност е отношението към клиентите и изплащането на обезщетения в пълен размер и срок.

В сравнение със Застраховка Гражданска Отговорност имуществената застрахова е доста по-колеблива и относителна. Това е така поради мисленето на българина, че няма да се случи на него и не се застрахова. Например увеличение на имушествените застраховки се наблюдаваше при земетресенията, но след това отново намаляха. В условията на криза е нормално да се наблюдава спад в имущественото застраховане, тъй като на българина му е нужно повече време за да повиши своето благосъстояние.

След Гражданска Отговорност, имуществената застраховка е с най-голям потенциал за развитие през следващата година, защото има един голям и неразработен пазар.

Екипът на zastrahovamse.com

new33

От Уника „подмладяват“ автомобилите ни

2013-12-06 13:27:23

По-добри условия по Каско за автомобили между 5 и 8 години от Уника

До 31 октомври 2013 за всички автомобили на възраст между 5 и 8 години важат същите тарифни числа по Каско като за автомобили между 3 и 5 години.

Само 550 лв ще ви струва Каско на автомобил със застрахователна стойност 10 000 лв

Тарифните числа са 5,50% за автомобили до 20 хил. лв и 5,20% за автомобили над 20 000 лв. При наличие на клауза за самоучастие при щета, числата падат до 4,13% за автомобили до 20 хил. лв и самоучастие от 200 лв.

Ако изберете клаузата със самоучастие, трябва да имате предвид, че при щета клиентът покрива сумата, която е заложена в договора като самоучастие.

Кога е полезно да изберете Каско със самоучастие?

Автокаско със самоучастие може да изберете в случай, че се притеснявате от покриването на по-сериозни щети по автомобила и желаете да спестите от цената на полицата. Така при самоучастие от 200 лв, при евентуална щета оценена на 300 лв, Вие ще получите 100 лв и ще заплатите 200 лв до размера на самоучастието. Ако обаче щетата е в размер 3 000 лв например, ще Ви бъдат изплатени 2 800 лв обезщетение.

Предимства на Каско в Уника

Предоставено е застрахователно покритие на максимално широк набор от рискове. Териториално покритие за България и чужбина е без увеличение на застрахователната премия. Има възможност за разсрочено плащане на полицата. Уника е част от УНИКА Груп Австрия – един от водещите застрахователи в Европа с над 150 годишен опит в застраховането.

new42

За и против задължителните застраховки „земетресение” - част 1

2013-12-03 16:08:38

Да разчитаме ли на държавата да ни подсигури в извънредни ситуации?

В последно време се чуват призиви за задължаване на собствениците на имоти да застраховат имуществото си. На пръв поглед, би трябвало да приветстваме идеята. Факт е, че развиващите се икономики, в които по-голямата част от населението не разполага с имуществени полици, понасят много по-тежки

щети от природни бедствия,

отколкото развитите пазари. Всяко ново природно бедствие възобновява дискусиите за задължителни имуществени полици.Остават обаче редица неясни въпроси, и страничния наблюдател с право се пита – дали не се е загубил някъде в превода?

Не е ясно какво точно предлагат управляващите, и хората са объркани.

Дали става дума за държавен пул, като познатия ни от не чак толкова далечното минало, или за традиционни застраховки, продавани от действащите у нас компании? Първият вариант бе посрещнат с критики, извлечени от историята.

Още миналата година изпълнителният директор на ЗАД Армеец Румен Георгиев напомни, че катастрофичен пул съществуваше у нас при социализма, чрез Държавния застрахователен институт. Доколко ефективен бе той демонстрираха трусовете в Стражица.

Това, че схемата се е провалила обаче, не означава непременно, че тя не може да бъде подобрена и приложена по-ефикасно. Идеята задължителните застраховки да се събират заедно с данък сгради, и натрупаните средства се използват за компенсиране на жертвите от земетресения, има своите привърженици.

Какви са плюсовете?

При традиционното застраховане, си купувате полица с определен срок, например година, и след изтичането на договора, вече не разполагате с покритие, и надежда за обезщетение. При катастрофичния пул обаче, парите се събират, и ако трусовете ни се разминат за по-дълъг период от време, съществува и възможността средствата да бъдат използвани и в помощ на хора, пострадали от други бедствия, като например наводнения.

А тези капризи на природата тепърва ще зачестяват, предупреждават експерти по климата.

Минус на идеята е, че обществото у нас има слабо доверие на държавните институции, и чувства, че няма контрол над работата на ведомствата. С други думи – според много българи, остава под въпрос дали тези средства ще бъдат разумно управлявани, и дали държавата наистина ще може да изпълни една по същество застрахователна функция. Затова и някои анализатори обръщат поглед към частния сектор.

Да си купуваме задължителни застраховки срещу земетресения от действащите у нас компании обаче не изглежда кой знае колко по-приемлив вариант.

Основен аргумент на противниците на тази идея е,

че би се нарушил принципа на доброволност на застраховането, и имиджът на сектора, който и без това не е много висок в очите на редовия потребител, ще пострада още повече. По форумите вече се срещат мнения, че новите предложения са следствие именно на лобирането на застрахователите, които търсят начин да ни „набутат” продукти, които ние не желаем да купим доброволно.

Да, наистина, застраховките Гражданска отговорност, както и някои други застраховки, като например професионална отговорност, са задължителни, но те са със съвсем различно предназначение и вид. При тях се обезщетяват вреди, нанесени на трети лица, а изборът дали да закупя покритие, защитаващо имуществото ми, като застраховките Каско при автомобилите, остава лична преценка. Дори да пренебрегнем принципа обаче, остават и някои практични, и доста трудни за разрешаване проблеми. Първо – как ще бъдат задължени собствениците на жилища да си купуват полиците? Примерът с Гражданска отговорност ни научи на горчивата истина, че задължителното в България често се оказва по-скоро препоръчително. Макар че застрахователното покритие като цяло несъмено ще се вдигне, ако бъдат приети предлаганите законови промени, наивно е да се надяваме, че всеки притежател на дом ще си купи полица. А и отсега потребителите разтревожено се питат – а каква точно ще е тази полица, и колко ще струва? Разбира се, трудно е да се дадат оценки, но експерти изчисляват приблизителни суми от около 200 лв. годишно за едно типично семейно жилище. Тази цена обаче е дори повече от приблизителна, защото, за да определи цената по една застраховка, всяка компания взема предвид редица фактори, най-важните сред които са риска, и евентуалното обезщетение.
Следва втора част...
new41

Какво да правим при пътен инцидент?

2013-11-26 09:57:21

Няколко съвета как да сме по-подготвени при пътнотранспортно произшествие!

Били ли сте някога участник в инцидент на пътя? Всеки ден в България се случват над 250 леки пътнотранспортни произшествия. По-опитните шофьори със сигурност имат поне един неприятен спомен от пътен инцидент и знаят, че често

решенията, които трябва да се вземат непосредствено след произшествието, са много важни.

Дори и никога да не ни се е случвала подобна неприятност, препоръчително е да знаем какви действия трябва да предприемем . Въпреки всичко, при инцидент често пъти,

заради уплахата и изненадата, не взимаме правилните решения.

Най-важното е да сме сигурни, че сме изпълнили всички изисквания за безопасно шофиране предварително, като това включва всички системи на автомобила да са в изправност, шофьорът да е в добра кондиция, пътниците да са обезопасени с колани и детски столчета за децата. Ако въпреки тези превантивни мерки ни се случи инцидент, ето няколко съвета от експертите на zastrahovamse за това на кого да се обадим първо и какво да съобразим :

На първо място винаги са безопасността и живота на хората!

Първо се уверете че всички участници в инцидента са добре. Ако имате дори най-малки съмнения че е застрашено здравето на някой – незабавно се обадете на телефон 112.

Уточнете детайлите!

След като сте се уверили, че всички са добре физически и психически, уточнете детайлите с другия водач (в случай, че произшествието е между две или повече превозни средства). Разберете се на кого е вината за инцидента. Запишете номера на автомобила и телефония номер на водача. Уточнете кой ще се обади на пътна полиция, за да сигнализира за инцидента. Ако няма употреба на алкохол, документите на водачите са редовни и транспортните средства могат да се движат на собствен ход, може да се попълни двустранен протокол. Попълнете протокола на виновния водач, като следвате указанията на гърба на бланката. Задължително се обадете на пътна полиция, за да вземете номер за инцидента. Като забележка, виновният водач задължително трябва да попълни: „Виновен съм за това ПТП”.

Попитайте другия водач в коя компания има застраховка!

Застраховка гражданска отговорност покрива щетите, нанесени от виновния водач, така че ако не сте виновни Вие за инцидента, е важно да знаете коя е компанията, от която ще търсите обезщетения по щетата. В случай, че имате сключена застраховка Автокаско ще получите обезщетение от компанията, в която сте сключили Каското, без значение дали вината е Ваша или не!

Обадете се на застрахователя си!

Ако имате застраховка Автокаско се обадете на застрахователния си брокер и обяснете подробно за инцидента. Специалистите от отдела за щети ще Ви обяснят какви са изискванията на застрахователната компания, издала полицата. Ще Ви дадат номерата на мобилните групи и ще Ви обяснят какви документи трябва да подготвите.

Направете снимки!

Вече почти всеки мобилен телефон може да прави снимки, така че заснемете инцидента. Това е особено важно ако инцидента е съвсем лек и може да попълните само двустранен протокол. При по-сериозни инциденти и полицията, и мобилната група на застрахователите ще направят снимки. Ако попълвате двустранен протокол, направете копия от шофьорска книжка на другия водач, контролния талон, регистрационния талон и талона за годишен технически преглед.

Отложете си ангажиментите!

Предвидете си поне няколко часа в изчакване на екипи, попълване на документи, тестове за алкохол и описване на инцидента.
Пожелаваме на всички безаварийно пътуване!

new40

12 мита за застраховането: 4 - По-изгодно ми е да получа обезщетението в брой, вместо да поправят колата ми

2013-11-13 18:33:58

Номер четири от митовете за застраховането които се опитваме да развенчаем в zastrahovamse.com Селекция от въпроси които са ни били задавани и отговорите им развенчават много от заблудите свързани със застраховането, застрахователните компании и обезщетенията.

Никой не е специалист по всичко и за да сте сигурни за какво давате парите си купувайки застраховка, се опитваме да ви разкрием подробно за застрахователните продукти и услуги предлагани в България.

Нека заедно разгледаме и опровергаем митовете за застраховките!

Мит номер четири: по-изгодно ми е да получа обезщетението в брой, вместо да поправят колата ми

Факт: Нямате право на избор. Застрахователите обикновено работят с избрани автосервизи, и ще ви препратят към тях. Така те са спокойни, че ще получите качествена услуга от проверен изпълнител, и в същото време се защитават от опити за измама, като надуване на стойността на фактурата например. В повечето случаи сервизите са доста добре подбрани и може да сте спокойни че проблемът ще е отстранен компетентно.

Дори да имате притеснения за добре свършената работа на автомонтьорите, винаги може да предявите претенция и да не подпишете задължителният протокол при взимане на автомобила от сервиза.

Когато става въпрос за по-нови автомобили, обикновено автосервиза е на официалният вносител за страната и гарантира че се използват само оригинални резервни части и консумативи. Сертифицирането на специалистите в официалните сервизи на марките също е гарантирано!

Използвайки сервизите избрани от застрахователя, нямате грижата за пари, фактури, и цени. Всичко се заплаща от застрахователя.

И ако това не Ви е убедило все още, представете си ситуация в която ви казват една цена, а след това се оказва съвсем друга и на практика дори трябва да доплатите за щетата. Спестете си допълнителните проблеми и използвайте сервизите вместо така наречената „Експертна оценка“ поръчвайки застраховка автокаско!

new38

Цените за Гражданска отговорност – месец преди кампанията

2013-11-01 14:28:01

На какво ще заложат застрахователните компании в традиционно силният период за задължителната застраховка

В последните години все повече се размива тенденцията за така наречената сезонност на застраховка Гражданска отговорност. Полицата е задължителна при закупуването на нови автомобили, а фактът, тези покупки са разпределени сравнително равномерно през годината, обръща сезонната тенденция на застраховката. Водачите са задължени да сключат застраховката, за да могат да управляват превозното средство.

Въпреки това, компаниите продължават да отчитат най-високи премийни приходи по задължителната полица в последния месец на годината. Средно между 50% и 100% повече са приходите за този период, спрямо другите месеци през последните години.

Какви са цените в момента и какво можем да очакваме от компаниите.

За най-разпространените леки автомобили - с обем на двигателя до 1800 кубика и регион на управление някой от големите градове, цената е около 180 лв. Разбира се това е базова цена и компаниите начисляват завишения и отстъпки в зависимост от много фактори.

По ниски цени за по-възрастните шофьори

Повечето компании сериозно завишават цените за младите шофьори. Така например ако сте под 25 години ще трябва да платите средно между 25% и 100% завишение в зависимост от застрахователната компанията, която сте избрали.

Има и компании, които не завишават цената за младите водачи и това са Лев Инс, Олимпик, Бул Инс. При тях дори да сте под 25 години ще получите същата цена като по-възрастните водачи. Завишение ще има само ако е установено, че сте били виновни за ПТП през последните 2 или 3 години. Освен завишения,

компаниите предлагат и много отстъпки,

като такива може да получите ако подновявате застраховката в същата компания, имате сключена застраховка Автокаско при същия застраховател или регистрацията на автомобила, който се застрахова, е от малко населено място. Ако изберете еднократно плащане на премията, също ще получите отстъпка от цената. От Армеец предлагат

разсрочено плащане на застраховка гражданска отговорност без оскъпяване.

Предлагат се и по-екзотични отстъпки, например: 5% отстъпка за възраст на МПС над 15 години - от Армеец; отстъпка от 7% за ползване на автомобила от държавни служители - от Дженерали.

Какво да очакваме от компаниите до края на годината.

Повечето от компаниите декларираха че не са решили да променят цените на полицата за периода, но коментарът е, че в края на годината ще реагират според пазарните тенденции и промяна на цените е възможна.

За винаги най-актуални цени може лесно да проверите нашите калкулатори за застраховка Гражданска отговорност.

Полицата може да сключите и до 60 дни по-рано от датата на влизане в сила (важи само за някои компании), което означава, че вече може да заявите задължителната застраховка за 2014 година.

new13

По ниски летни цени за авто каско от ОЗК

2013-11-01 14:10:54

Тарифно число 3.5 за нови и скъпи автомобили предлагат от компанията

Промоционалните оферти на ОЗК Застраховане важат за леки автомобили, микробуси до 9 места и лекотоварни автомобили до 3,5 тона.

Тарифните числа са много атрактивни и започват от 3,5% за МПС на възраст до 4 години и застрахователна стойност над 50 000лв. За не толкова скъпите нови автомобили със стойност под 50 000, тарифното число е 3,75%

За автомобили на възраст от 4 до 10 години, тарифното число също е атрактивно, като без значение от застрахователната стойност процента е 4,5 Това прави цена от 450 лв за автомобил на стойност 10 000лв на възраст между 4 и 10 години.

За по стари автомобили, тарифното число е 7,2% което е по високо от конкурентните оферти. Всички цени важат за територията на България, страните членки на ЕС, Швейцария, Норвегия и Хърватска.

За да оферта и консултация, свържете се със специалистите от 24ins.bg

new15

Защитен дом с 40% отстъпка от Армеец

2013-11-01 14:08:37

Много добра отстъпка предлагат от Армеец за застраховка „Защитен Дом“ до края на месец септември.

Този продукт на Армеец осигурява защита от пожар, природни бедствия, земетресение, аварии (вкл. спукване на водопроводни, канализационни, отоплителни и климатични инсталации, късо съединение и удар от МПС), кражба с взлом, гражданска отговорност за вреди на трети лица.

Една добра опция на продукта е застраховка при загуба на доходи от наем.

Повече подробности може да разберете от онлайн консултантите на zastrahovamse.com

new7

Какво не знаем за покритията Пълно Каско

2013-11-01 13:58:54

Автомобилите ни не са защитени, ако пострадат при граждански вълнения

В разгара на общественото недоволство, заляло страната, някои излизат на улицата, за да се присъединята към протестиращите, а други се притесняват, че размириците само ще затруднят излизането ни от кризата.
И едните, и другите обаче не осъзнават, че провокатори или просто гамени, използващи случая, поставят собствеността им в опасност.
От бунтовете в Гърция знаем, че никой не е застрахован да пострада от протестите – и то в съвсем буквалния смисъл. Там тълпата чупеше витрини на магазини и автомобили, макар че техните собственици едва ли носят вина за състоянието на държавата. И у нас, най-силно изложен на риск е именно автомобилът ни, който може случайно да се окаже на пътя на поредния митинг.
Дори и да разполагате с пълно Каско, едва ли знаете, че застрахователят не носи отговорност за щети, причинени при форсмажорни обстоятелства, включително

граждански вълнения, бунтове и други подобни,

освен ако изрично не сте доплатили за тази клауза.
Затова може би е време отново да прочетем договора си, и да си напомним – какво всъщност покрива пълно Каско, и какво – не.
Някои от условията са очевидни. Полицата ви става невалидна, ако автомобилът е бил управляван от неправоспособен водач, ако шофьорът е употребил алкохол над определените норми или други упойващи вещества, или ако сте ползвали колата не по предназначение или в нарушение на законите на страната.
Ясно е, че ако сте се опитали да измъкнете някой лев в трудните времена, като сами нанесете повреди и изискате пари за тях, не само че няма да получите нищо, но и сте застрашен от наказателно производство.

Някои от точките по стандартните договори „Пълно Каско” обаче не са толкова очевидни,

както е случаят с гражданските вълнения.
Не сте защитет например ако гумите на автомобила ви са имали фабричен дефект, макар че самите вие не сте виновен за пропуска, нито сте можели да предвидите инцидента. Това, което е във ваша власт обаче е да се погрижите алармената ви система да функционира, да не оставяте ключовете на таблото, дори и да слизате от колата само за момент, и внимателно да заключвате вратите.
Ако сте купили полицата на изплащане, ви застрашава друг пропуск – да забравите да спазите срока за поредната вноска. Много застрахователни брокери и компании предлагат и услугата напомняне чрез СМС, за да не би, без да се усетите, да се окажете без защита.
Въпреки изключенията,

Пълно Каско ви осигурява спокойствие срещу редица рискове.

Може и да не притежавате защита в случай на граждански вълнения, но пък сте застрахован срещу вандализъм, така че в случай на щети, нанесени от провокатори, остава открит въпросът – вандали ли са те, или легитимни представители на протестите? Малко по-ясен е случаят с природните бедствия, тъй като поне най-често срещаните от тях са обикновено изрично споменати в договора.
С топенето на снеговете през пролетта, е добре да знаете, че сте защитен от наводнения или падане върху автомобила на ледени късове или снежна маса.
Застраховката важи и за щети, нанесени от бури, поройни дъждове, мълнии и градушки.

Ако, не дай боже, върху колата ви падне комин след нов земен трус

като този от пролетта обаче, ситуацията не е толкова ясна – земетресенията не са включени изрично в договора, но и не са изключени. Знаем обаче, че при имущественото застраховане, за тези рискове се заплаща отделно – подробност, която мнозина „забравиха” да споменат след бедствието, споходило Перник в края на май.
Тъй като потребителят обикновено не е в изгодна позиция, когато „предполага” какво значи договорът, е добре да попитате конкретния си застраховател дали щетите от земетресения се покриват от вашето пълно Каско, или не.
А ако не гневът на природата ви тревожи, а нарастващата престъпност, ще сте спокоен да знаете, че сте защитен както от кражба, така и от грабеж.
Може и да не сте запознат, но двата термина не са еднозначни, и е добре да проверите дали са изрично включени в договора. Според дефиницията, грабежът, за разлика от кражбата, предполага употреба на насилие. И в двата случая обаче, не забравяйте, че застрахователят непременно ще изиска протокол от силите на реда.
Влизайки в подробности около договорите по пълно Каско, си заслужава да отбележим един съществен момент, който много български водачи все още не разбират. Не са изключение тези, които смятат, че колата им е застрахована, защото са си купили задължителната Гражданска отговорност.

Няма нищо общо между Каско и Гражданска отговорност.

Задължителните полици покриват евентуални щети, понесени не от вас, а от трети лица, по ваша вина. С други думи – ако ударите друг автмобил и нанесете материални или, в най-лошия случай, физически наранявания на други участници в движението, застраховката ще покрие не вашите, а техните разходи за евентуални ремонти, медицински услуги и т.н., в рамките на определения лимит.
При Каско обаче няма значение дали вие сте бил виновник за катастрофата, а сумата, която ще получите от застрахователя, е предназначена за ремонта и ако се наложи – дори цялостното възстановяване на колата ви, в случай на мащабни повреди.

new5

Изгодна застраховка и обезщетение при беда - мисията невъзможна?

2013-11-01 13:49:33

Зъболекарите и застрахователите си приличат по едно – те стоят като досадно и дори плашещо задължение в графика ни, което се стараем да отбягваме колкото се може по-дълго. Но докато всеки хвали възторжено своя стоматолог (Стохолмски синдром, вероятно), сме склонни да се отнасяме скептично към застрахователите. И това не е случайно – интернет форумите са пълни с оплаквания на клиенти, които се чувстват ощетени от обслужващата ги компания.

Възможно ли е да купим изгодна полица, и да сме сигурни, че няма да срещнем проблеми с получаване на обезщетението, ако ни връхлети беда? Мисията не е невъзможна!

За постигането на тази цел помагат застрахователните брокери. Защо е по-добре да ползваме техните услуги, вместо да се обърнем директно към застрахователната компания?

Предимствата от посредника са много, но на първо място излиза възможността за сравняване на цени и оферти.

Вместо да губим време да правим проучване на пазара, за да изберем най-подохдящото за нуждите ни покритие, защо не оставим брокера да свърши тази работа? Така, без допълнителни нерви и разходи, можем да сме сигурни, че не сме платили нито лев за ненужни клаузи в договора си, а в същото време сме защитени срещу всички вероятни застрашаващи ни рискове. Но това далеч не е единственият плюс, който застрахователните брокери предлагат на своите клиенти. Като допълнителен бонус мнозина предоставят услуги като помощ при оформяне на документацията за завеждане на настъпили щети.

Клиентите, които са преминали през тежката машина на бюрокрацията, за да получат полагащато им се обезщетение, със сигурност ще оценят това предимство, да не говорим, че брокерът им може да им окаже и съдействие при набавяне на допълнително изискани от застрахователя документи.

Отделно, при самото сключване на сделката, брокерът участва в определянето на покритите рискове и евентуалните покрития. За клиентът това означава, че няма да открие след дъжд качулчка, че спестявайки броени стотинки при покупката на застраховката, е сключил договор, който не покрива реално понесените от него щети. Ако прочетете по-внимателно обичайните оплаквания на клиенти, които се считат за ощетени от обслужващата ги компания, ще откриете, че в повечето от тези случаи проблемите биха могли да бъдат избегнати, ако договорът бе сключен след консултация със застрахователен брокер.

Какви са най-разпространените проблеми?

Най-често клиентът не е наясно с конкретните си права и задължения, и при отхвърляне на иска му за обезщетение, се чувства ощетен. Така например, голяма част от потребителите не са наясно какво съдържа стандартният договор за застраховка на имущество, и че той не покрива цялата гама различни рискове – например наводнение. Често ситуацията звучи изведена до абсурд от гледна точка на клиента – например, ако открие, че може да получи обещетение, ако бъде обран с взлом, но не е ако крадците са използвали шперц.

Застрахователеният брокер съдейства на клиента при запознаването му с „дребния шрифт”и му спестява бъдещи недоразумения. Освен това, брокерът оказва контрол върху изпълнението на постигнатите договорености от застрахователните компании. В много случаи, клиентът не получава полагащото му се според него обезщетение, просто защото е забравил да плати поредната вноска по полицата си, и тя е станала невалидна. За да не стане жертва на собствената си разсеяност, той може да разчита на своя брокер да го уведоми своевременно за всички настъпващи падежи.

В допълнение, някои застрахователни брокери, като www.24ins.bg, предлагат възможността да получавате по електронната поща или по телефона информация за всички техни промоционални кампании, без услугата да е обвързана със задължение за покупка. Така в случаи, че настъпва време да подновите договора си, или ако искате да разширите покритието си, ще сте сигурни, че първи ще получите достъп до най-изгодните оферти на пазара.

Да си купиш изгодна застраховка и да не се притесняваш, че в случай на беда ще останеш без стотинка? Възможно ли е това? Излиза, че да – благодарение на застрахователните брокери, мисията в възможна!

new9

Застраховка „Отговорност на ръководители и длъжностни лица“

2013-11-01 13:47:00

Спокойствието на мениджъра или можем ли да се застраховаме от грешки в управлението?

Застраховка „Отговорност на ръководители и длъжностни лица“ е един нов и малко познат в България застрахователен продукт. Полицата предлага застрахователно покритие за управители, директори и мениджъри на фирми и дружества. Сключването на застраховката ги предпазва от вземанията, които могат да възникнат в следствие на решенията и действията, предприети в рамките на изпълнението на редовните им задължения.

Въпреки че е сравнително нов за България, застрахователният продукт съществува повече от 30 години, като в момента на световно ниво са сключени полици за над 10 милиарда долара в застрахователни премии, и е важна част от корпоративното управление на риска.

Този застрахователен продукт има два варианта при които би могъл да бъде използван:

 • Лично от ръководителя/длъжностното лице – в този случай застраховката покрива лични загуби на застрахованото лице.
 • От компанията която желае да се предпази от материални и нематериални загуби в следствие грешка в управлението.

Има ли нужда моята компания от такава застраховка?

Отговорът на този въпрос се крие в отговора на въпроса:

Правят ли грешки мениджърите?

Отговорът разбира се е „Да“! Мениджърите правят грешки и носят съответната наказателна отговорност за тях. На мениджърите често им се налага да взимат важни решения в условията на кратки срокове, липса на достатъчно информация и под напрежение.

Друг фактор който предразполага за допускане на грешка е когато компанията оперира в няколко държави, с различни законови и правни нормативи, различни счетоводни стандарти. Съобразяването на корпоративното решение с всеки един локален пазар в кратки срокове е предпоставка за пропуск при спазването на локалните правила и директиви.

Ето и основните рискове които покрива една подобна полица:

 • Правни и законови грешки при наемането и оформянето на трудовите взаимоотношения със служителите;
 • Нерегламентирани действия на акционерите;
 • Решения взети извън правомощията на мениджъра;
 • Несъобразяване със законови или нормативни уредби;

Как се определя цената на такава застраховка?

Премията за застраховка „Отговорност за ръководители и длъжностни лица“ се изчислява на база размера на фирмата и индивидуална оценка за риска. По долу са изброени някой от факторите които определят стойността на застрахователната премия:

 • На какви пазари оперира компанията – повече пазари означават по голям риск от грешни решения.
 • Предишни предявени претенции по такъв тип полици – и тук разбира се важи принципа на бонус-малус, съответно при по повече предявени искове, цената за подновяване на полицата би била доста по висока.
 • Сектор в който оперира компанията – примерно за финансовите институции рискът е по голям в сравнение с компании където грешно мениджърско решение няма да има такива катастрофални финансови последствия.
 • Дали компанията е публична и листната на борсовите пазари – за една компания която е публична и търгувана на борсата, всяко едно грешно решение би рефлектирало на пазарната оценка и загубите биха били доста по сериозни в сравнение с непубличната компания. От там риска и застрахователните премии са по високи за публичните компании.
 • Капитализацията на компанията – по голяма пазарна капитализация – по високи премии
 • Професионалния опит и квалификация на мениджърите – опита на мениджърите е съществен фактор при взимане на управленски решения, това определя и по високата цена за мениджъри с по малък опит.

Интересен факт за този тип застраховка?

Компанията управляване от милиардера Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway, не сключва застраховка покриваща риска на мениджърите. Причината за това е че самият Уорън Бъфет смята че директорите и мениджърите трябва да са готови да понесат последствията от грешките се, така като и компанията и акционерите в нея биха го направили.

Ако смятате че такъв застрахователен продукт е добро решение за Вашата компания, не се колебайте да зададете Вашите въпроси на екипа на zastrahovamse.com и ние с радост ще Ви консултираме.

new14

Здравните застраховки на българския пазар

2013-11-01 13:42:55

Промените в законодателството родиха нови по-гъвкави продукти

Промените в законодателството, които принудиха здравноосигурителните дружества да се преобразуват в застрахователни, вече започват да прекрояват пазара, ако не от гледна точка на реализирани премийни приходи, то поне що се отнася до гамата на предлаганите продукти. Засега интересът на компаниите е насочен предимно към корпоративните и по-заможни клиенти, които не само пътуват по-често, но и биха се възползвали от възможността да ползват по-качествени медицински услуги в чужбина.

Имайки предвид емиграцията на българските лекари

и плачевното състояние на родното здравеопазване, можем да очакваме ръст на интереса към този вид договори, макар че нишата към момента остава малка, и далеч не може да се сравнява с лидерите на пазара, като автомобилните застраховки Каско и Гражданска отговорност. Интересните възможности, предлагани от няколко застрахователя, подчертават перспективите за развитие на този конкретен пазар. Като цяло, предимство е, че клиентът може да ползва широка гама медицински и здравни услуги почти в целия свят и ползва денонощен асистанс. И докато при някои от сключваните до момента договори „Злополука” и „Заболяване” клиентът поемаше разходите, които след това се компенсираха от застрахователя, с новите продукти обслужващата компания урежда плащанията директно с лечебното заведение.

Здравната застраховка Premium

на животозастрахователното дружество Булстрад Живот например е създадена на принципа на осигуряването – с други думи, клиентът плаща определена сума на година и в замяна може да използва медицински услуги, консумативи и медикаменти до определен лимит през периода на договора. Продуктът е изключително гъвкав, като се предлага с четири нива на здравна защита и може да обезпечи покрития от 150 хиляди до два милиона евро на година. Четири са и вариантите на териториален обхват. В резултат, всеки клиент на Булстрад Живот Виена Иншурнъс груп може да ползва здравно обслужване в избрано лечебно заведение у нас и по света, както и ексклузивни условия в над 70 000 специализирани заведения, в това число мрежа от 7 000 центрове за спешна помощ. От широкия обхват на застрахователна и здравна защита, предлагана от Здравна застраховка “Premium”, може да се възползва всеки – сам, в партньорска двойка или семейно, както и да застрахова децата си, дори новородените.

В обхвата на покритията попадат разнообразни разходи

- за болнично и извънболнично лечение, прием в спешно и интензивно отделение, реанимация, операции, а също и разноски за консултации със специалисти, стоматология, терапии, лекарства и др. Сред покритите разходи са и такива за животоспасяващи процедури като трансплантация на органи, радиотерапия, химиотерапия и онкология. Предвидена е дори възможността, при желание клиентът да се възползва и от алтернативно медицинско лечение като кинезитерапия, акупунктура и хомеопатия. Примерната цена за една година за индивидуално осигуряване на човек на възраст 36-38 години е 700 евро за базовия пакет. При сключване на корпоративен договор от работодател намалението може да достигне до 30-40% от цената. Живот Виена Иншурнъс Груп предлага здравната застраховка Premium с асистанс в партньорство с Глобал Бенефитс Груп. Уника пък предлага

здравна застраховка Здраве & Ценност.

Продуктът гарантира застрахователна защита, свободен избор на специалисти и достъп до възможно най-доброто медицинско обслужване както в България, така и по света, в зависимост от избрания план. Застраховката позволява сключването на индивидуални, семейни или групови полици, както и избор на допълнителни покрития, които да се добавят към основното. Плюс на услугата е достъпният денонощен SOS център за информация на български език и консултации по отношение на избора на здравно заведение. Застрахователно дружество Алианц България Живот пък предлага здравната застраховка Алианц здраве голд, която покрива целия свят с изключение на САЩ. В договорите могат да бъдат включени и финансови зависими от бенефициента лица, като брачен партньор или деца.

Здравната застраховка Алианц здраве голд

покрива болнично лечение на застрахованото лице, като се възстановяват в рамките на покритието за плащане всички разходи за болничен престой, лекарства, отпускани с рецепта, материали, разходи за анестезия и хирургическа зала, хонорар на хирург и анестезиолог, хирургически уреди и протези, диагностични тестове, физиотерапия. Застраховката покрива и рискове като трансплантация на орган, психиатриатрия и психотерапия, разходи за престой на един родител в болницата със застраховано дете под 18 години, спешно зъболечение на хоспитализиран пациент, извънболнични оперативни интервенции, сестринска грижа в дома на пациента, непосредствено след хоспитализация или вместо хоспитализaция, линейка в района, медицинска евакуация, репатриране на тленни останки , специални изследвания и др. Плюс е, че ако медицинското лечение, от което се нуждаете и за което имате покритие, не се прилага в страната по местоживеене,

може да се възползвате от лечение във всяка страна

в географската зона на покритие на застраховката. Ако необходимото медицинско лечение се прилага в държавата по местоживеене, но предпочитате да се извърши в друга страна от географската зона на покритие на застраховката, се възстановяват всички понесени признати разходи по условията на избрания план, без разходите за пътуване.
Продуктът Алианц здраве голд се предлага в няколко варианта - основен здравен план с лимит на плащане до 500 000 евро за едно лице, класически здравен план с лимит на плащане до 1 125 000 евро за едно лице, клубен здравен план с лимит на плащане до 1 500 000 евро за едно лице и първокласен здравен план с лимит на плащане до 2 250 000 евро за едно лице.

Размерът на застрахователната премия зависи от

избрания здравен план, възрастта на всяко застраховано лице, здравословното му състояние, страната на пребиваване и начина на плащане. Застрахователната премия може да бъде еднократна (годишна), платима при сключване на застраховката или разсрочена, платима през срока на застраховката. Разсрочването на застрахователната премия може да бъде на тримесечие или на шестмесечие, като тримесечната премия се изчислява, като годишната премия се завиши с 4%, а при шестмесечната премия се начислява увеличение от 3% . Най-вероятно на българския пазар тепърва можем да очакваме нови и все по-гъвкави и иновативни здравни застраховки, от което ще спечели потребителят, въпреки всички съмнения и критики относно преобразуването на здравноосигурителните дружества в застрахователни.

Ако си харесахте някое от предложенията на водещите застрахователи, не се колебайте да се свържете с нас за да Ви подготвим индивидуална оферта.
new3

Застрахователният портал zastrahovamse.com с нова визия

2013-11-01 13:39:47

От 01.12.2012 стартира застрахователният портал zastrahovamse.com с нова визия, функционалности и услуги на всички свои клиенти и посетители.

В отговор на нуждата на клиентите да научават повече за онлайн застраховането и застрахователните услуги в България, в новата визия на сайта залагаме на по добрата комуникация с клиентите, по удобни форми за заявка на застрахователни продукти.

Новата концепция на портала е с фокус върху клиента. В секцията „Попитай експерта“, посетителите на сайта могат да намерят отговор на всеки един въпрос свързан със застраховането. На техните въпроси ще отговарят застрахователни експерти с дългогодишен опит.

Секцията „Съвети при щети“ има за цел да помогне на ползвателите на застрахователни продукти, не само при избора на застраховка, но и при възникване на застрахователно събитие.

За всеки един от най-търсените застрахователни продукти сме подготвили освен лесна, бърза и удобна форма за заявка, също така много подробна и добре структурирана информация за предназначение, основни планове, ценови оферти и промоции.

Посетителите на сайта могат напълно безплатно да се възползват от удобните онлайн инструменти за напомняне за изтичаща полица и известие за най ниска цена.

Ще се радваме на всяко едно мнение за новите функционалности и визия на портала. Основаната ни мисия е да направим информацията за застраховането достъпна и разбираема за всеки!


Екипът на zastrahovamse.com

new37

12 мита за застраховането: 3 - Имам Гражданска отговорност, защо ми е Каско?

2013-11-01 13:23:30

Трябва да сме наясно какви са правата и отговорностите ни по всеки застрахователен договор. Никой не е „специалист” по всичко и за да сте сигурен, че знаете за какво давате парите си, е добре да се посъветвате с професионален консултант, или да потърсите по-подробна информация за предлаганите продукти.

И не на последно място – не вярвайте на всичко, което чувате.

Защото някои митове може да ви подведат. Нека ги развенчаем:

Мит номер три: Имам Гражданска отговорност, защо ми е Каско?

Факт: Удивително е колко водачи все още не схващат смисъла на застраховка Гражданска отговорност.

Тя покрива щетите, нанесени от вас на трети лица. Тоест, ако сте виновникът за катастрофата, застрахователят ви ще изплати обезщетения на пострадалия шофьор или неговите пътници – независимо дали става дума за разходи за лечение, или повреди по автомобила му.

Но вие оставате на сухо.

Ако сте сключил полица Каско, получавате финансова сигурност не само при пътни инциденти (независимо кой е виновникът за тях), но и в случай на кражба или други щети, като паднала градушка например.

new36

До 1 милион евро за тежки операции покрива новият продукт на Алианц

2013-10-17 17:09:47

Alianz best doctors се казва предложението за здравна защита на компанията

Всеки е виждал молба за дарение за операция на болен човек. Било по телевизия, Фейсбук или друга медия, хората изпаднали в беда търсят помощ. Човек е състрадателен и иска да помогне, а и не би желал да му се случи нещо подобно.

Никой не може да Ви обещае, че няма да Ви сполети подобно нещастие, но срещу не много висока сума годишно бихте могли да осигурите на себе си и близките си гарантирано качествено лечение в едни от най-добрите лечебни заведения в чужбина в случай на тежко заболяване. Продуктът на Алианц осигурява

покритие на медицински разноски в случай на най-неприятните и скъпоструващи операции.

Покритието включва може би най-стряскащите диагнози:

Злокачествено образувание - Лечение на всякакъв злокачествен тумор, включително левкемия, сарком или лимфом (с изключение на кожен лимфом), характеризиращ се с неконтролиран растеж и разпространение на злокачествени клетки и инвазия на тъкани. Също така включва и лечение на премалигнени тумори и злокачествени тумори ин ситу, които се разполагат в епителиума, откъдето произлизат и не (това не нарочно ли е тук) се разпространяват в стомата или околните тъкани.

Байпас - Извършване на операция по препоръка на консултант кардиолог за коригиране на стеснение или блокаж на една или повече коронарни артерии с байпас графтове.

Смяна на сърдечна клапа - Извършване на операция по препоръка на консултант кардиолог за смяна или реконструкция на една или повече клапи на сърцето.

Неврохирургия - Всяка хирургична интервенция на мозъка и/или други вътречерепни структури.

Доброкачествени тумори на гръбначен мозък

Трансплантация на органи и тъкани от живи донори - Хирургична трансплантация на бъбрек, сегмент от черен дроб, лоб от бял дроб, част от панкреас или костен мозък (автоложна или алогенна) от жив, съвместим донор.

Максималната сума на обезщетението което може да се получи по застраховката е

1 000 000 евро за една застрахователна година и 2 000 000 евро за целия период

на действие на застраховката. Сумата може да се използва както за заплащане на операция, така също и за лекарства и медикаменти. От Alianz изплащат и по 100 евро на ден при престой в болница.

Колко ще ми струва защитата на здравето?

Сумата, която трябва да платите за тази застраховка, зависи от възрастта на застрахованото лице. Според риска възрастовите групи са три, съответно с доста големи разлики в цените. Ако застрахованото лице е до 18 години, цената е 13,83 лв на месец или 165,93 лв на година. За възрастовата група от 18 до 65 години, цената е 34,83 лв месечно или 418 лв за една година. За най-рисковата група на хората над 65 години, разбираемо цената е най-висока и е 56,33 лв на месец или 676 лв на година.

Сумата наистина е непосилна за голяма част от българските пенсионери, но защитата на дете струва само 165 лв на година.

От Алианц предлагат отстъпка

за еднократно плащане и цената става с 5% по ниска. Ако убедите повече родители или направите застраховката за цяло учебно заведение, от Алианц ще направят отстъпка в рамките на 7,5% за 26 до 100 души и 15% за над 100 застраховани.

Всеки родител може да се замисли дали е по добре да разчита на дарения и смс-и или да подсигури най-добрите медицински специалисти и заведения за детето си в случай на нещастие.

new24

Най-задръстените градове в Европа

2013-10-14 17:05:40

Антверпен, Брюксел и Лондон водят негативната класация.

Изследване за трафика на компанията Inrix – собственик на мобилна платформа, която събира данни за трафика от над 100 милиона източника.

Изследването сочи, че жителите на Брюксел губят средно годишно по 85,4 часа в задръствания, а в Антверпен времето е 76,7 часа.

На трета позиция се нарежда Лондон с 74,2 часа. По нататък в списъка са Париж, Милано и белгийските градове Гент и Шарлероа.

В първенството по държави водач е Белгия със средно 59,7 часа годишно. Според експертите изготвили статистиката, това се дължи на голямото количество товарен транспорт който преминава през страната на път за големите пристанища на Холандия.

В първите 10 позиции на класацията няма град от България.

new19

Застраховка на мотоциклет

2013-10-14 17:02:30

Само мотористът знае защо кучето си показва главата през прозореца.

Да караш мотоциклет освен удобно, екологично и икономично е и едно несравнимо удоволствие. Шумът на вятъра, чистият въздух и усещането за свобода са само част от факторите заради които предвижването с мотоциклет има все повече фенове.

Официалната статистика за продажба на нови мотоциклети в България показва

ръст макар и минимален.

Най-голям процент от продадените нови мотоциклети се пада на мотопедите под 50 кубически сантиметра – около 60%. По мощните машини между 500 и 1000 кс са около 20% от продажбите. Броят на внесените, употребявани мотоциклети е доста по-голям и макар да липсва официална статистика, при тях се наблюдава по сериозен ръст на продажбите.

Въпреки тези данни, България е все още доста далеч от масовото използване на превозни средтсва на две колела, каквото виждаме в Италия, Испания, Гърция. Една от причините за нежеланието на българите да шофират мотоциклет е убеждението че управлявайки превозно средство на две гуми възможността за инцидент е много по голяма.

Това до някъде се потвърждава от статистика на застрахователната компания Groupama за Великобритания според която

80% от катастрофите с участие на мотоциклетисти са причинени от други участници в пътното движение.

От 1679 инцидента, изследвани от застрахователната компания през периода юли – септември 2012 година (пикът на инцидентите за годината), нито един не е породен от загуба на контрол в завой. Четири на всеки пет от тях са причинени от други участници в движението, които внезапно променят своята посока, шофират невнимателно или навлизат и излизат от кръстовища, без да се огледат, което води до сблъсъци.

Факт е че в България по-голямата част от инцидентите са поради това че останалите участници в движението не се съобразяват с мотористите, често отнемат предимство или не ги забелязват.

Сключването на допълнителна застраховка освен задължителната гражданска отговорност е особено препоръчително за мотоциклетистите, но възможностите които предлагат застрахователните компании в България са малко. Един преглед на офертите на компаниите за застраховка гражданска отговорност за мотоциклети показва че

цената на полицата Гражданска отговорност е друг фактор който би ви накарал да си закупите мотоциклет.

За задължителната гражданска отговорност за мотопед до 50 кс офертите започват от 55,90 лв за годишна полица.

За по мощен мотоциклет цените са по високи и започват от 96 лв за машини над 350 кубика в Армеец и Левинс, като достигат до 276 лв за офертата с автоасистанс в ДЗИ. За по малките населени места и по голяма възраст на собственика, водачите ще получат и отстъпка от цената.

За точна цена собствениците на мотоциклети може да проверят на калкулатора за застраховка гражданска отговорност на zastrahovamse.com тук:
Заявка гражданска отговорност за мотори

Каското – високи цени и малки покрития

Малко компании предлагат застраховка Каско за мотоциклети. За застрахователните компании този клас автомобили се води рисков и предпочитат да не сключват такива полици. Няма компания която да предлага Каско срещу кражба на мотор. За Каско с покритие пътно-транспортно произшествие или пожар офертите започват от тарифно число 20, което означава че за стойност на мотоциклета 5 000 лв трябва да заплатите 1000 лв годишна застраховка. В сравнение с тарифните числа за автомобилите които са в границите между 4,5 – 7% застраховката Каско за мотоциклет е 3-4 пъти по скъпа. Освен високото тарифно число, застрахователите искат и процент самоучастие, което означава че при предявяване на щета трябва да си доплатите 25% от сумата.

Ниския интерес на компаниите към мотоциклетистите се дължи отчасти на малкия брой такива превозни средства, високия застрахователен риск и фирмена политика.

И все пак ако търсите оферта за автокаско за мотоциклет, попълнете запитване от тук:
Каско за мотоциклет
и специалистите от zastrahovamse.com ще намерят най-добрите възможни оферти предлагани в момента от застрахователните компании.

new12

Уника с нови цени за гражданска отговорност

2013-10-14 16:57:24

По ниски промоционални цени обявиха от Уника до 30.09.2013

В разгара на отпускарския сезон от ЗК Уника решиха да ни изненадат с промоционални цени по задължителната застраховка на автомобилистите.

Какво се променя: За София и региона цените са по ниски с около 20 лв за лицата под 25 години и с 10 до 20 лв според кубатурата за лицата над 25 годни.

Отстъпките включват и цените на вноски, като по този начин за най-масовите автомобили от 1800 кубика може да заплатите първоначална вноска от 60лв(включва таксата за гаранционен фонд) и още 3 вноски по 48 лв.

За регионите Варна, Перник, Пловдив, Бургас отстъпките са също в тези граници и за МПС управлявано във Варна, с двигател 2000 кубика, без зелена карта и с еднократно плащане ще трябва да заплатите 209 лв.

За съжаление на шофьорите на автомобили от северна България, а именно регионите Видин, Враца, Силистра, Монтана, Русе, Добрич няма да могат да се възползват от промоционалните цени. Поради близостта до Румъния и честите злоупотреби с регистрация на Румънски автомобили в България, от Уника са преценили че за тях остават действащите тарифи на компанията.

Летните отстъпки не засягат и товарните и всички различни от леки автомобили превозни средства.

Вижте точната цена за Вашият автомобил от калкулатора на zastrahovamse.com тук: Калкулатор гражданска отговорност

new10

7 съвета за сигурност при пътуване

2013-10-10 16:12:07

Затоплянето на времето и пролетното настроение накараха много от нас да планират пътуване или поне разходка сред природата.

Приближаващите майски празници са чудесно време за осъществяване на отдавна мечтаната почивка.

Ето няколко съвета към водачите на автомобили, с помоща на които всички ще сме по спокойни на пътя. Спазвайки ги, можем да намалим черните статистики, според които точно в пътуванията през празничните дни се случват най-много пътни инциденти.

 • Проверете техническото състояние на автомобила!
 • Време е да смените зимните гуми с летни. Според препоръките на производителите, щом средните дневни температури надвишат 8°C, зимните гуми се износват много по-бързо, а и не са достатъчно надеждни върху нагретия асфалт. Проверете светлините и спирачната система на автомобила. Преди път проверете налягането на гумите и закопчаването на предпазните колани.
 • Бъдете с повишено внимание във времето преди да се стъмни!
 • Има един период от около 45 минути преди залязване на слънцето, в който статистически се случват най-много произшествия. Бъдете особено внимателни в тази часова зона, движете се с включени светлини и съобразена скорост. Когато превключвате от дълги на къси светлини, преди разминаване с насрещен автомобил, намалявайте непременно скоростта до такива граници, че да можете да спрете, в случай на препятствие, превозно средство или човек пред автомобила.
 • Не се преуморявайте!
 • Когато шофирате на дълъг път в компанията на друг шофьор, е препоръчително да се сменяте. Ако нямате тази възможност уверете се, че сте предвидили достатъчно време за почивка. Статистиката показва, че 41% от анкетираните признават, че са заспивали на волана, 26% от призналите си за заспиване водачи са изпадали в това състояние в часовете между 12.00 и 17.00 ч. В момента, в който усетите че сте уморени, спрете за почивка. 15 минути дрямка обикновено са достатъчни за да изчезне сънливостта.
 • Пазете пешеходците и велосипедистите!
 • Винаги спазвайте ограниченията на скоростта в населено място. Правете път на другите участници в движението. Никога не забравяйте, че най-важен е животът на хората!
 • Не шофирайте след употреба на алкохол или упойващи средства!
 • Колкото и да ви се струва че след втората чашка сте „свежи“ и че не ви се е отразило – ГРЕШИТЕ. Преценката за дистанция и скорост на приближаващите превозни средства се изкривява. Водачът е склонен към поемане на по-големи рискове, особено при опасни маневри като изпреварване или шофиране прекалено близо до предното превозно средство. В случай на леко ПТП, ако се установи алкохол в кръвта на водача, застрахователната компания ще откаже да изплати щетите по застраховката на автомобила. Поради всички тези причини - ако искате да пиете, осигурете си трезвен водач за на връщане, поръчайте си шофьор под наем или просто дайте ключовете на ваш познат.
 • Не оставяйте децата или домашните любимци в заключен и затворен автомобил на слънце!
 • С увеличаването на жегите, започваме да търсим как да паркираме автомобила си на сянка. За съжаление, не винаги намираме такава възможност. Под пряка слънчева светлина е възможно температурата в автомобила да се вдигне над 70°C! Никога не оставяйте дори и за малко в паркирания на слънце автомобил децата или домашните любимци! Не забравяйте, че дори и да сте паркирали на сянка, слънцето постоянно се мести и е напълно възможно като се върнете, автомобилът да е силно нагрят.
 • Внимавайте при шофиране в дъжд!
 • Лятото, освен сезонът на силното слънце, е и периодът на неочакваните силни дъждове. При дъжд и мъгла мокрото платно поглъща до голяма степен светлината на фаровете и видимостта силно се влошава. Тогава пешеходците стават по невнимателни, гледат повече надолу, отколкото настрани, към приближаващите автомобили. Затова намалете скоростта поне с още 20 км /ч в сравнение с онази, с която бихте се движили по суха настилка. Внимавайте с аквапланинга!

Спазвайки тези указания, си гарантираме едно по спокойно и сигурно пътуване. Дано това лято успеем да намалим до минимум неприятните инциденти по пътищата. Желаем ви лек път и емоционални почивни дни!

new35

12 мита за застраховането: 2 - Цените са еднакви

2013-10-10 10:38:58

Трябва да сме наясно какви са правата и отговорностите ни по всеки застрахователен договор. Никой не е „специалист” по всичко и за да сте сигурен, че знаете за какво давате парите си, е добре да се посъветвате с професионален консултант, или да потърсите по-подробна информация за предлаганите продукти.

И не на последно място – не вярвайте на всичко, което чувате.

Защото някои митове може да ви подведат.

Нека ги развенчаем.

Мит номер две: Цените са почти еднакви във всички компании

Факт: Всъщност, компаниите предлагат такова разнообразие от продукти, че дори и за специалистите понякога е трудно да ги сравнят. Ако потърсите, ще намерите именно договора, който отговаря най-точно на нуждите ви. Така не само ще спестите излишни раходи, но и ще имате необходимото ви покритие. И нещо повече – често дружествата предлагат различни промоции или отстъпки. Включват се и други бонуси, като възможност за разсрочено плащане без оскъпяване.

Да кажете, че цените или продуктите са еднакви във всички компании е все едно да сте убеден, че динята си е диня. Заслужава си да отделите няколко минути, за да вземете най-узрялата, нали?

new6

Умните телефони и автомобила

2013-10-09 18:50:14

Съвременните телефони притежават множество функции които ни помагат всекидневно. Предполагаме че много от Вас използват GPS модула на телефона си когато трябва да се ориентират на пътя или в непознат град. Постоянно се разработват и голямо разнообразие от приложения за така наречените смартфони, а такива са всички които имат операционни системи. Ние пробвахме вместо Вас няколко приложения и ето кратко представяне на три от тях които намираме за полезни за Българските шофьори.

Анти-радар

Това е приложение което предупреждава за камери следящи за превишена скорост, за местата където обикновено чакат постове на КАТ, както и за мобилните камери.

Приложението използва GPS модула на телефона, намира местоположението и предупреждава със звуков сигнал за наближаването на камери или места на полицейски патрули.

Приложението предоставя карта на цялата страна, възможност да се настройва колко време преди появата на камерата да сигнализира, може да селектирате типа на камерите за които да Ви уведомява.

Със сигурност това е приложение което ще спести доста пари от глоби на шофьорите, а и ще помогне за безопасно шофиране.

Анти радар

Drink and Drive Sofia

Почти на всеки се е случвало да си позволи питие или повече на място до където се е придвижил с автомобила си.

С това приложение може да си поръчаш услугата drink & drive в рамките на София и Пловдив само с едно натискане на бутона. Това гарантира че дори и да сте попрекалили с питиетата, ще може да се приберете у дома заедно с автомобила си. При това напълно безопасно за вас и околните.

Удобна функция е че можеш да си изчислите колко би струвало прибирането на Вас и автомобила до предварително зададен адрес, като приложението използва GPS модула на телефона за да определи местоположението Ви в момента.

Drink and drive Sofia

Цена на пътуване калкулатор

Използвайки това приложение, бързо и лесно може да пресметнете колко ще Ви струва горивото при пътуване от една точка до друга.

Калкулацията не е особено сложна, но интерфейса на приложението прави работата с него много приятна и интуитивна.

Калкулаторът е разработен от vednaposoka.com - българският сайт за споделено пътуване с кола. Не пропускайте да посетите сайта, ако обичате да пътувате и искате да спестите пари и да се радвате на приятна компания.

цена на пътиване калкулатор

И трите приложения са на български език и напълно безплатни, така че ние от zastrahovamse.com Ви желаем приятно шофиране и не забравяйте че ако имате какъвто и да е въпрос свързан със застраховането може да попитате нашите експерти от специализираната секция на застрахователните експерти в сайта - zastrahovamse.com

new28

Профилактични медицински прегледи за децата от Виктория

2013-10-09 17:14:54

Компанията предоставя програма за детска профилактика заедно със стандартната застраховка за ученици

За стартирането на новата учебна година, застрахователите от Виктория са решили да предложат допълнително покритие към предлаганата от компанията застраховка „Злополука за учащи“. Към покритите стандартни рискове е добавена детска профилактика в лечебно заведение от населеното място на застрахованите учащи.

Профилактиката включва:

Комплексен профилактичен преглед от медицински специалисти – педиатър, офталмолог и ортопед.

Допълнителни лабораторни и функционални изследвания, които включват: антропометрични измервания, измерване на артериално налягане, ЕКГ, лабораторни изследвания на кръв - ПКК и диференциално броене и урина - Аlb, захар, жлъчни пигменти, pH.

Всички резултати от прегледите ще бъдат предоставени на родителите със съответните препоръки и консултации от медицинските специалисти.

Допълнителното покритие към застрахователния пакет се предоставя при групова застраховка на над 20 учащи срещу допълнително заплащане на преференциални цени.

Застраховат се учащите, преподавателите и персонала в основни, средни, полувисши и висши учебни заведения. От продукта могат да се възползват и децата, учителите, обслужващия персонал в детските градини и ясли. Застраховката е групова - минималният брой застраховани лица за едно учебно заведение е 11.

Обявявайки допълнителните покрития, все пак трябва да споменем и основните рискове, които покрива застраховката за учащи:

• временна нетрудоспособност над 5 дни от злополука или акутно заболяване;
• медицински разходи и транспортиране в следствие на злополука;
• летален изход в следствие на злополука.

Застрахователната сума, която могат да изберат клиентите е от 1000 до 5000 лв.

За тези, на които по-често им се случва да правят бели, е предвидено и обезщетение за вреди, нанесени на трети лица при изпълнение на учебния процес. Застраховката се сключва за срок от 1 година и е валидна 24/7, без значение дали събитието е станало в учебно време или е в период на ваканция.

Имате въпрос за застраховката? Попитайте експертите на zastrahovamse.com тук:
Попитай застрахователния експерт
new29

Отпадна забраната за Евроинс Румъния

2013-10-08 21:18:55

Три седмици продължи забраната за осъществяване на дейност на територията на Румъния

Всички нередности маркирани за отстраняване от румънския регулатор са отстранени и дружеството вече може да осъществява дейност. През периода на забраната, компанията не е спирала да изплаща обезщетения.

Забавяне на изплащането на щети, по-ниски суми за обезщетения, пропуски в информационната система и вътрешния правилник за работа. Това са част от констатациите направени от румънския регулатор при проверката, след която лиценза на дружеството беше взет.

От ръководството на компанията направиха изявление че спирането на работа за три седмици е довело до загуби, но по-големите печалби през последните месеци ще компенсират спада в приходите.

Според ръководството на компанията, наложената санкция е била неоснователно тежка. Подобни нарушения са регистрирани и при други компании опериращи в Румъния, но само на Евроинс е била наложена подобна забрана.

След отменяне на забраната, „Евроинс Иншурънс Груп" планира увеличаване на капитала на дъщерното дружество "Евроинс Румъния" с 20 млн. леи. По този начин капитала ще стане общо 123.5 млн. леи, което се равнява на 54 милиона лева. Увеличението на капитала не е било част от препоръките на регулатора, но от компанията са решили да го направят с цел да се подсигури в случай на по-продължителен режим, наложен от регулатора.

new16

Все повече европейци използват финансови услуги онлайн

2013-10-08 10:39:05

Притесненията за сигурността продължават да са основна пречка за навлизането на мобилните финансови услуги.

Повече от една трета от уеб потребителите в Европа използват мобилно банкиране, сочат данните от изследване на ING от месец Май 2013. От ING признават, че големият % на хората потвърдили, че използват мобилни финансови услуги, може да се дължи и на неправилно разбиране на въпроса. „За голяма част от запитаните мобилното банкиране е и банкиране през лаптоп, използвайки безжична мрежа“ заявяват от компанията.

Въпреки тази неточност, изследването показва, че ползвателите на мобилни услуги се увеличават все повече. За това допринасят навлизането на „умните“ телефони и множеството приложения за тях, както и все по-лесно достъпният мобиленинтернет . Използването на смартфони в страните от Европа през последните няколко години сеувеличава и достига 47,4% от потребителите на мобилни телефони (данните са на eMarketer)

Изненадващо за мнозина, Турция се нарежда на първо място в Европа сред страните използващи мобилни финансови услуги с 49% активните интернет потребители . Испания и Холандия си поделят второто място с по 44%.

Застраховка по телефона

Банкирането през мобилно устройство е най-използвано от потребители между 25 и 34 години. Половината от попадащите в тази възрастова група заявяват, че използват финансови услуги на телефона си, за сравнение в останалите възрастови групи този процент е едва 37. Общо 33% от потребителите заявяват, че очакват банките да направят възможно плащането посредством социалните медии. Хората използващи мобилни финансови услуги заявяват, че имат по-голям контрол върху средствата си.

Възможността да проверяват финансовия си баланс по всяко време, да са информирани за сметките си и да ги заплатят, са само част от предимствата, които те изтъкват. NFC технологията, позволяваща на нашия смартфон да плаща различни видове продукти, да отваря врати, както и да го използваме като ID или дигитален билет за градския транспорт и атракции, също се приема добре хората. Въпреки новите технологии, притесненията за сигурността сред потребителите в по големите страни от Европа, като Франция и Германия, продължават да са фактор, с който компаниите трябва да се преборят.

Около половината от използнащите интернет в Германия заявяват, че все още имат притеснения за сигурността на финансите си, използвайки мобилно банкиране. Консултантската фирма Gartner прогнозира, че транзакциите през мобилен телефон ще надвишат сумата от 29 милиарда тази година, което е увеличение с 50% спрямо 2012г.

Ако смятате че тези данни са далечни за България, трябва да знаете, че все повече български банки предлагат мобилно банкиране. За застрахователния бизнес мобилните транзакции все още са екзотика, но тенденцията е видима и с намаляване на регулационните пречки и навлизането на понови модели мобилни телефони, бъдещето на сключване на застраховка през мобилен телефон е съвсем близо.

new25

Информация за класацията на AUTO BILD България

2013-10-07 18:56:23

55 модела разделени в шест категории се съревновават за престижното отличие

Златен волан е наградата която ще дадат от AUTO BILD България на най добрите автомобили в следните категории:

- малки автомобили
- автомобили среден клас
- луксозни автомобили
- SUV-ове
- Кабриолети
- Ванове

С гласовете на читателите на списанието ще бъдат избрани по 5 автомобила от всяка една категория, които ще отидат на финала в Италия на пистата Балоко.

Там е мястото където автомобилни специалисти от цяла Европа е ще подложат моделите на тестове за да определят победителите.

Всеки може да гласува от сайта на AUTO BILD България, като първенците в категории кабриолети и ванове ще бъдат определени изцяло от публиката. Церемонията по награждаване ще се проведе на 12 ноември 2013г.

Всеки гласувал ще участва за разпределянето на страхотни награди подготвени от организатора.

new31

Отстъпки от застраховки по повод празника на застрахователя

2013-10-07 18:49:36

Общият брой на отстъпките може да достигне 50%

До 31.10.2013 от Армеец предлагат много добри отстъпки по застраховка „Защитен дом“. Това е най-добрия продукт на компанията и осигурява пълно застрахователно покритие на имуществото на физически лица. Може да се застраховат жилищни, вилни и стопански сгради, както и направените по тях подобрения. От движимото имущество могат да се застраховат обзавеждане, електроуреди, техника, лични вещи, произведения на изкуството. За стопанските сгради може да се избере покритие за стопанско имущество и техника.

Отстъпката се запазва при подновяване!

Добрата новина е че при подновяване след година се запазват същите ценови нива. Единственото условие за използване на същата отстъпка при подновяване е да не са завеждани щети през застрахователния период.

Какво покрива полицата?

Полицата осигурява пълна защита на жилището при непредвидени събития. Закупилите полицата ще получат обезщетение при пожар, природни бедствия, аварии, вандализъм, кражба чрез взлом и много други ежедневни рискове и опасности.

Честит празник на застрахователя!
new20

Факти за сделката с пенсионно осигурителната компания „Доверие“

2013-10-07 16:24:36

Прессъобщение направено на официалния сайт на потенциалния купувач на Доверие - United Capital съобщава за подписано окончателно споразумение за покупка на 92,58% от компанията.

До момента собствениците на компанията от Vienna Insurance Group не са потвърдили официално новината. Сделката трябва да бъде потвърдена и от регулаторните органи в България.

Председателя на управителния съвет в оставка на дружеството зави че мениджмънта на дружеството не е част от евентуална сделка и не е говорено с тях относно оставането им в ръководството на компанията.

Предстои решението на българските регулаторни органи след като инвеститора представи своята дългосрочна стратегия за развитието на "Доверие".

new21

ОЗК ще реализира проект за развитие на човешки ресурси

2013-10-07 16:08:14

Проектът „Подобряване условията на труд и внедряване на Система за управление на здравето и безопасността при работа”, официално стартира на 28 юни 2013г.

Настоящият проект има за цел, подобряване на безопасността и условията на труд в ЗАД „ОЗК-ЗАСТРАХОВАНЕ” АД, при спазване на нормите и изискванията на законодателството по безопасност на труда и здраве при работа.

Изпълнението на проекта ще допринесе за адаптиране на управленските процеси в Компанията, нормирането на труда и създаването на нова организация на работа.

new22

Преференциални условия по Каско на БУРГАС АВТО ПЛАЗА от Евроинс

2013-10-07 16:06:33

От 1 септември стартира автоизложението Авто Плаза в град Бургас. Всички жители и гости на града могат да разгледат актуалните модели предлагани от представителите на автомобилните марки.

Входа за посетителите е свободен и всеки може да тества изложените модели. Един от всички посетители ще спечели голямата награда мотопед Eco Speed.

Официален застраховател на събитието е застрахователно дружество Евроинс АД. За периода на изложението от компанията предлагат преференциални условия по застраховка „Каско на МПС“ на всички нови автомобили закупени на БУРГАС АВТО ПЛАЗА.

new18

Мобилно приложение на Интерамерикан помага на клиентите си

2013-10-07 15:23:28

Застрахователната компания създаде мобилно приложение за андроид за да ги улесни при евентуална щета.

Приложението ще дава указания на клиентите на компанията при настъпване на застрахователно събитие, като указанията ще са според настъпилата ситуация. Използвайки приложението, клиентите ще могат да сигнализират на органите на реда, да заснемат щетите по превозното средство или да извикат асистираща компания в случай че увреденият автомобил не е в движение.

Приложението използва GPS приемника на телефона за да локализира местоположението на инцидента. Информацията от приложението постъпва в контактния център на компанията 24 часа в денонощието.

Компанията е установила че първите минути след инцидент поради стреса и спецификата на ситуацията пострадалите не успяват да направят правилната преценка. Мобилният асистент разработен от ИТ екипа и експертите по обслужване щети на компанията е отговор на нуждите на клиентите притежаващи мобилни устройства.

new27

Часовник Нисан свързва водача с автомобила

2013-10-07 15:21:41

Високотехнологичната лаборатория Nismo разработва и други инструменти за анализ на биометрични данни.

Часовника измерва средната скорост и разход на автомобила. Съпоставя тези данни с биометричните данни на водача. На база събраната информация, устройството прави анализи и справки.

Умният уред беше представен на автомобилното изложение във Франкфурт и постави началото на серия електронни устройства, които ще се разработват в тунинг студиото на Нисан – Nismo.

Часовникът се свързва с автомобила посредством Bluetooth технология и може да получава съобщения от автомобила.

От Нисан са наблегнали и на дизайна на устройството. Ще се предлага в 3 цвята: черен, бял и червен, притежава литиево-йонна батерия, която се зарежда през USB и издържа до 7 дни в автономен режим.

new26

Система за контрол на скоростта въвежда ЕС

2013-10-07 15:19:04

Intelligent Speed Adaptation (ISA) се казва системата, която съобразява скоростта на автомобила с пътните знаци и обстановка.

Данните за висока смъртност по пътищата в Европейския съюз карат Европейската комисия и транспортния отдел към нея да търсят начин за намаляване на черната статистика.

Въпреки мерките, които се прилагат във всяка от страните членки на съюза, поставените цели за намаляване на смъртността не успяват да бъдат постигнати. Всяка година в Европа, в пътно-транспортни произшествия загиват над 30 000 души.

Част от методите за ограничаване на факторите, водещи до пътни инциденти е въвеждането на нови технологии . По данни на Еврокомисията, над 30% от инцидентите са причинени от превишена скорост. Намирането на технология, автоматично ограничаваща скоростта на автомобилите дава нови възможности за намаляване на черната статистика.

Изследването на Еврокомисията е установило, че в градските райони рискът за произшествие или катастрофа се удвоява за всеки 5км превишена скорост. Установено е, че около 10% от жертвите могат да бъдат спасени ако голяма група от шофьорите редовно пътуващи с 10км/ч над лимита, бъдат насърчени или принудени да спазват скоростта.

Intelligent Speed Adaptation (ISA), още известна като Intelligent Speed Assistance, е система, която наблюдава скоростта на автомобила и я сравнява с пътните условия. При надвишаване на съобразената скорост системата или подава сигнал на водача, или автоматично намалява скоростта до разрешената.

Информацията за пътната обстановка, която системата използва, постъпва от няколко източника:дигитални карти, в които са зададени скоростните ограничения на пътищата, данни в реално време за трафика и пътната обстановка, GPS локацията на автомобила.

ЕС иска всички нови автомобили, които се предлагат в Европа, да са оборудвани с подобна система за контрол на скоростта. Все още има доста притеснения и пречки за въвеждането на технологията, относно сигурността на данните, синхронизацията на системата, коректността на картите показващи пътната обстановка.

Как би се отразило това на застраховането? Всеки застраховател ще е щастлив да знае, че застрахованият от него автомобил, както и участниците в движението около него, се движат винаги със съобразена скорост. Със сигурност това ще доведе до намаляване на инцидентите, а от там и до намаляване на цените на застраховките за автомобили.

Не е далеч времето, когато всички автомобили ще са оборудвани с подобни ограничители на скоростта и спазването на правилата няма да е оставено само на съвестта на водачите.

new34

12 мита за застраховането: 1 - Застраховането е разход, значи трябва да го държим на минимум

2013-10-07 12:07:42

Мнозина от нас възприемат застрахователната индустрия като естествен враг. Ако не е принуден да сключва задължителните полици, българинът рядко се сеща да се подсигури в случай на инцидент. Дори и тези, решили да прегълтнат допълнителния разход в името на спокойствието, често се оказват разочаровани. След дъжд качулка се оказва, че договорът не е покривал именно бедствието, което ги е застигнало.

Но застрахователите не са враг. Просто трябва да сме наясно какви са правата и отговорностите ни по всеки договор. Никой не е „специалист” по всичко и за да сте сигурен, че знаете за какво давате парите си, е добре да се посъветвате с професионален консултант, или да потърсите по-подробна информация за предлаганите продукти. И не на последно място – не вярвайте на всичко, което чувате.

Защото някои митове може да ви подведат.

Нека ги развенчаем.

Мит номер едно: Застраховането е разход, значи трябва да го държим на минимум

Факт: Именно това убеждение ще ви вкара в беля. Минимална цена по договора означава или по-ограничено покритие, или по-скромно обезщетение. С други думи – или ще излезе, че не сте се застраховали срещу всички застрашаващи ви опасности, или в случай на инцидент получената сума няма да покрие щетите в пълен размер.

Помислете отново дали си заслужава да спестите стотинки, за да придобие полица, която всъщност не ви върши работа. Същото е като да си купите по-малък размер обувки, само защото са по-евтини.

new32

Децата до училище – по-безопасно пеш

2013-09-27 12:22:39

Проучване на немски университет показва, че да закараме децата с кола до училище е по-опасно от това да отидат пеш.

Проучване сред родители и ученици от над 750 училища в Германия показва, че съвсем не е безопасно да се води детето до училище с автомобил. През 2012 година 10 363 деца под 15 години са били ранени при инцидент с автомобила, с който са пътували към училище.

Няколко са факторите, които правят пътуването до училище по-опасно.

На първо място - липсата на обособени паркинги до училищата. Това е сериозен проблем и в България. Тук най-често училищата в големите градове са разположени в централните части и няма как да се обособят зони за паркиране. Сутрин, при започване на учебните занятия, пред учебните заведения се получава голямо струпване на автомобили. Това затруднява паркирането, сигурността при предвижването на пешеходците и е сериозна предпоставка за инциденти.

Друга причина са задръстванията и липсата на време. Често родителите закъсняват за друг свой ангажимент, а това ги кара да увеличат скоростта за да стигнат по-бързо и е предпоставка за инциденти. Дори и в по-малките населени места, шансът да попаднете в задръстване е най голям сутрин.

Децата – по самостоятелни!

Ако научите децата си да отиват пеш до училище, това ще ги направи по самостоятелни, ще ги научи на правилника за движение и не на последно място - ще е добре за здравето им. Представете си 15 годишен тийнейджър, който не знае да пресича улицата!

За решаване на тези проблеми, немските специалисти, направили изследването, предлагат да се изградят спирки за родители. Тези спирки трябва да са отдалечени на поне 250 метра от училищата. Естествено те трябва да се поддържат и да се чистят от сняг зимата. Оставяйки детето на тази спирка, родителят спестява задръстването пред учебното заведение, а в същото време малчуганите имат възможност да стигнат напълно самостоятелно и безопасно до училище.

new30

Застраховка живот за мотоциклетисти

2013-09-24 15:14:24

Продуктът „Индивидуална рискова застраховка живот на мотористи“ от ЦКБ Живот е насочен към всички, които управляват мотоциклет

В предходни материали за застраховки за мотори бяхме написали, че на пазара липсват оферти за застраховка Каско за мотоциклети. Все пак застрахователите не са забравили напълно любителите на моторни средства на две колела. От ЦКБ Живот предлагат застраховка конкретно за мотоциклетисти, покриваща риска от злополука, загуба на работоспособност или смърт в следствие на пътен инцидент.

За кого е тази застраховка?

Застраховката е достъпна за всички лица, на които възрастта плюс срокът на договора за застраховката не надвишава 60 години. Вероятно заради по-високия риск от КТБ по-възрастните любители на мотоциклетите са пренебрегнати. Важно условие по полицата е, че щета ще бъде изплатена, само ако застрахователното събитие се е случило на територията на България.

Какво покрива и какво не покрива застраховка живот за мотористи.

Рисковете, които са покрити, са смърт или трайна загуба на работоспособност в следствие на злополука при управление на МПС клас А. Освен при злополука при управление на МПС клас А, 50% от обезщетението застрахованите ще получат и при злополука, без значение къде и как се е случила. Това покритие прави продукта едно комбинирано решение с покритие за всички случаи на злополука. Застрахования ще получи около 10% от застрахователната сума и при смърт, в следствие на заболяване.

При какви условия биха ви отказали обезщетение?

Обезщетение ще бъде отказано ако мотоциклетът, с който е станал инцидентът, е бил технически неизправен, без редовен технически прегледи или с неподходящи гуми. Ако шофьорът е управлявал мотора без задължителните защитна каска и предпазни очила, компанията си запазва правото да откаже изплащане на застрахователната премия. Валидната шофьорска книжка и спазването на правилата за движение по пътищата също са задължителни условия.

Каква е цената и къде мога да сключа такава полица?

В момента от ЦКБ Живот предлагат 3 ценови нива със съответните покрития. Най ниската премия ще Ви струва 55 лева на година, срещу което ще получите максимално покритие от 10 000 лева. При най-високата премия от 290 лева на година, покритието е вече по-сериозо - 50 000 лева. В нея е включено и покритие за злополука при всякакви условия на стойност от 25 000 лева, което е доста добро предложение за тази сума.

Допълнителна консултация или заявка за застраховката може да направите на консултантите на сайта zastrahovamse.com
new23

Към бизнес имоти в чужбина се насочват китайските застрахователи

2013-09-04 15:12:54

Над 14 милиарда долара са заделили застрахователни компании от Китай за инвестиции в висококачествени имоти в чужбина.

Развитите мегаполиси като Лондон, Торонто, Париж, Ню Йорк и Сингапур са във фокуса на инвеститорите.

Доскоро действащите в Китай строги правила за инвестиране на застрахователните компании в чужбина спъваха инвестициите. Отмяната на част от регулациите през тази година накара инвеститорите да започнат да се оглеждат за инвестиции извън страната.

До 15% от притежаваните от Китайските застрахователи активи на обща стойност над 1,2 трилиона долара, могат да бъдат инвестирани в имоти.

new17

Собствениците на Volvo са най влюбени в марката

2013-08-27 14:55:27

Класация на немски университет показва че собствениците на шведската марка са най-привързани към автомобилите си.

Психологическо въздействие на автомобила върху човека – така се казва изследването провеждано вече 10 година от учени от Руския университет в Германия. Победител в тази класация през 2012 са били автомобилите на Ауди. Алгоритъма за така нареченият Involvement-индекс е базиран на съпоставка между постовете в интернет форумите и броят регистрирани автомобили. В допълнение към факторите променящи индекса е и въпросник за шофьорите.

Имиджът е всичко

Това е извода от изследването на анализаторите. Собствениците на престижни марки като Мерцедес, Ауди, Порше и Волво са силно привързани към автомобилите си и говорят за тях 50 пъти повече в сравнение с притежателите на марки като Форд, Опел, Хюндай или Шкода.

Волво завзема първото място в класацията в конкуренцията на миналогодишните победители от Ауди. БМВ, Ланд Роувър са подгласници в тазгодишната класация.Сериозно отстъпване от лидерските позиции правят Порше и Фолксваген, които остават съответно на седмо и девето място.

Изследването е проведено през 2013 година на база 3 милиона поста на активни потребители в интернет форума Motor Talk.

Източник speed-press.com

new11

Как да шофираме безопасно вечер

2013-05-29 10:11:50

Въпреки че продължителността на тъмната част от денонощието намалява, периодът след стъмване си остава един от най- опасните и с най-много регистрирани пътно-транспортни произшествия. Поради много по-малкия трафик през нощта, смъртните случаи по пътищата продължават да са два пъти повече, от тези през светлата част на денонощието.

По данни на МВР, 194 души са загубили живота си нощем през 2012. Ето няколко съвета, които се надяваме да помогнат за намаляване на черната статистика:

Не надценявайте способностите си.

Имайте предвид, че зрителните способности на човек намаляват значително на тъмно. Губим способността да различаваме цвят и контраст, намалява периферното зрение и „дълбочината“ на виждане. За по-възрастните шофьори нещата звучат още по-лошо – при равни други условия, 50 годишен шофьор ще вижда два пъти по-малко от 30 годишен. Лекарите съветват шофьорите да преглеждат по често очите си и задължително да носят очила за нощно шофиране,ако такива са им предписани.

Поддържайте в пълна изправност системите за нощно шофиране в автомобила.

Проверявайте изправността на късите и дългите светлини. Проверявайте стоповете и задължително носете резервни крушки за смяна, в случай че някоя изгори. Ако колата ви е нова, проверете как се сменят крушките, за да сте подготвени за смяната дори и на тъмно място. Купете си лампа, която се включва към запалката. Изчистете огледалата за обратно виждане.

Шофирайте предпазливо.

Дори да сте най-внимателният шофьор, никога не може да сте сигурни, че и другите на пътя са! Увеличете дистанцията, и намалете скоростта. Бъдете предпазливи за шофьори, които са употребили алкохол. Избягвайте да гледате дългите светлини на автомобила, идващ срещу вас. Ако усетите че сте заслепени, погледнете на ляво, следейки маркировката.

Ако ви се доспи – спете.

Не рискувайте да шофирате, ако ви се спи. Умората често идва неусетно, особено вечер. Колкото и да усилвате радиото, да отваряте прозорците и да се щипете, най-добият вариант е да отбиете на подходящо място и да поспите за 15 минути. Това време е достатъчно на организма да се ободри и да изчезне чувството на сънливост.

new8

Стартира нова Великденска кампания от ДЗИ

2013-04-03 11:03:39

От 01.04.2013г. ДЗИ стартираха нова Великденска кампания, която предлага на клиентите си комбинация от най-подходящите за тях застрахователни рискове. Освен това застрахователната компания предлага и защите на домашното имущество, като включва застраховка „Имущество“, застраховка „Живот“ и застраховка „Злополука“. Кампанията ще продължи до края на месец юни.

Какво включват различните застраховки?

 • Новите Великденски условия предлагат допълнителни бонуси към застраховка „Имущество“ – кражба до 1000лв и разходи за временно настаняване.
 • За клиентите, които се възползват от промоцията на ДЗИ, могат да получат допълнително спокойствие и сигурност със застраховка „Живот“. Тя е комбинирана със спестяване или защита, според предпочитанията на клиента.
 • Застраховка „Злополука“ предлага на всеки член на семейството, затраховал дома си в ДЗИ, покритие от 2000лв срещу цената от 4лв за възрастен и 3лв за деца под 14 годишна възраст.

Застраховтелни промоции и за Вашия бизнес:

Освен за защита на семейството и дома, Великденската кампания на ДЗИ предлага и сигурност на Вашия бизнес. Застрахователна компания предлага на фирмите пакет от групова застраховка „Живот“, и новият продукт ДЗИ „Здраве“, който гарантира възстановяване на извънболнично лечение, помощни средства, медикаменти за домашно лечение и изплащане на сумите за оперативно лечение и болничен престой. Тези два пакета, застраховка „Живот“ и ДЗИ „Здраве“, осигуряват стабилност и сигурност на работодателите. Цената е от 6лв. месечно на лице.

Първите 2000 клиента на ДЗИ, които подновят някоя от поромоционалните застраховки, в периода от 01.04.2013 – 30.06.2013, ще получат подарък плажна кърпва с новото лого на ДЗИ.

24ins