24ins
Гражданска Отговорност

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

(Кога ни трябва?)

Застраховка Гражданска Отговорност е задължителна за всички държатели и ползватели на моторно-превозни средства.

. С нея застрахователната компания изплаща обезщетения за материални щети и пострадали при пътни произшествия.

Обезщетенията се плащат за материални щети на автомобили, нематериални на други шофьори, пешеходци, велосипедисти и всички участници, които са пострадали в инцидент, предизвикан от застрахования автомобил. Това са т. нар. трети лица, пострадали при пътно произшествие. Обезщетения не се плащат на собственика на автомобила и за материалните щети, нанесени му при инцидент, ако вината е негова.

Застраховка „Гражданска отговорност“ се сключва за срок от минимум 12 месеца. От началото на 2016 г. новият Застрахователен кодекс позволява да я сключите за период до 36 месеца. Компаниите предлагат и разсрочено плащане, като то може да е с леко оскъпяване или изобщо да няма такова. Често хората се бъркат, че тя е на името на собственика на колата – това не е вярно, полицата е за автомобила.

Полицата е задължителна в почти всички държави по света, а като член на международни организации, България има задължение възможно най-висок дял от регистрираните автомобили да имат сключена полица. Обхватът й се движи около 80-85%, в някои периоди и повече. Застраховката не е допълнителен данък, както много хора погрешно я възприемат. Благодарение на нея пострадали при катастрофи могат да са сигурни, че ще получат пари за материалните щети и за лечението си. С полицата се плаща и на близки на хора, загинали при катастрофи, чиито наследници иначе не биха могли да получат подкрепа.

Контролът за сключените застраховки „Гражданска отговорност“ се осъществява от МВР с помощта на Гаранционния фонд. Наличие на застраховка се доказва със стикера, залепен на предното стъкло, а проверка може да се направи и от разстояние във всеки един момент. При съмнение за липса на застраховка всеки, включително полицаите на пътя могат веднага да направят справка в информационната система на Гаранционния фонд. Когато се установи, че полица липсва, се изпращат напомнящи писма и собственикът на автомобила се глобява.

Когато автомобил няма валидна „Гражданска отговорност“ и се окаже виновен за произшествие, парите за пострадалите се плащат от Гаранционния фонд. След това фондът търси по съдебен ред парите си от собственика на колата. В такива случаи спестяването на 200-250 лв. годишно костват на собственика искове, които могат да стигнат стотици хиляди. При валидна „Гражданска отговорност“ застрахователят плаща обезщетенията и само в някои случаи има право да търси парите от собственика на автомобила, виновен за инцидента. Това са шофиране без валидна книжка, в нетрезво състояние и употреба на упойващи вещества.

ПОКРИТИЕ И КЛАУЗИ

„Гражданска отговорност“ е най-силно регулирана и еднотипна полица – всяка компания предлага едни и същи покрития и условия, определени от Застрахователния кодекс. Разлика може да има в цените и във възможността да договорите отстъпки при сключване на други полици. Например – „Гражданска отговорност“ и „Каско“ в една и съща компания по правило ще ви излезе по-евтино, отколкото при различни застрахователи. В масовия случай задължителната полица се избира по най-ниската цена, но точно отстъпките по други продукти може да са причина за предпочитане на по-скъпи оферти. Не забравяйте, че макар застрахователят да има ясно определени задължения, е възможно да откаже или да забави плащане. През това време пострадали при катастрофи биха могли да се обърнат към съда с искане виновният шофьор да плати. Затова е добре да избираме застраховка от компания, която е стабилна и няма практика да бави и отказва неоснователно плащанията.

Към „Гражданска отговорност“ може да добавите и сертификат „Зелена карта“. Той е препоръчителен, ако пътувате в чужбина, задължително ако сте извън ЕС. По разпоредбите на кодекса и препоръките на Комисията за финансов надзор сертификатът трябва да се издава безплатно. При пътуване само в държави от ЕС не е нужно да го носите, но е възможно на места проверяващи да ви създадат проблеми. Затова – по-добре се снабдете. Системата „Зелена карта“ обхваща държави от ЕС, балканските държави (без Косово), Беларус, Русия, Молдова, Украйна, Мароко, Тунис, Израел, Иран. Още за сертификата може да прочетете тук:

Заедно с „Гражданска отговорност“ може да се направи и допълнителна застраховка на местата в автомобила. Това е допълнителна защита на шофьора и пътуващите срещу незначителна добавка в цената.

СКЛЮЧВАНЕ

Първо, прегледайте наличните оферти – тук: . Изберете стабилна компания и цена на полицата, която ви устройва. Трябва да решите дали ще платите разсрочено или на една вноска. Препоръчваме ви да изберете еднократно – така си спестявате риска да забравите да платите вноска. Единственият документ, който Ви е необходим, за да сключите задължителната „Гражданска отговорност“, е талонът на автомобила или договорът по старата полица.

ФОРМИРАНЕ НА ЦЕНАТА

(Как се изчислява цената)

Основната част от цената се определя от модела и мощността на автомобила. Повечето компании вземат предвид и дали автомобилът, докато е регистриран на името на клиента, е причинил пътни инциденти, плащани ли са обезщетения по тях и колко тежки са били. Все още няма единна задължителна система за обмен на данни между застрахователите – това означава, че ако една компания е платила обезщетение за катастрофа по ваша вина, тя със сигурност ще оскъпи цената на следващата година. Но ако идете в друга компания, тя може и да не я повиши, макар да има данните за произшествието.

ТЕКУЩИ НАЙ-ДОБРИ ОФЕРТИ

За сравнение на офертите, да разгледаме средностатистическия пример за петгодишен автомобил, с обем на двигателя до 1600 куб. см. и водач, който не притежава Каско и е физическо лице.

При еднократно плащане, цената тръгва от 169 лв. при Бул инс, варира около 178 лв. при Лев инс, Булстрад, ДЗИ, Дженрали и Виктория, като достига до над 190 лв. при Уника и близо 210 лв. при Интерамерикан.

Цените са ориентировъчни и включват задължителните 10 лв., които застрахователните компании внасят в Гаранционния фонд, стикера за валидност, който се лепи върху МПС и 2% данък.

С включена Зелена карта за пътуване в чужбина, цените нарастват съответно от около 210 лв. при Булинс, 218 лв. при Дженерали и HDI и 220 лв. при Лев инс, до приблизително 300 лв. при Интерамерикан.

Редица компании предлагат отстъпки и бонуси, ако съчетаете покупката на Гражданска Отговорност с Каско или Имущество. Също така, отстъпки понякога може да ползвате, ако сте клиент на фирма-партньор на застрахователя, например – някой от трите мобилни оператора в страната.

ИЗПЛАЩАНЕ НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯ

Претенциите за плащания се отправят писмено към застрахователя, като трябва да дадете данни и за банковата сметка, по която да се преведат парите. Заради естеството на застраховката „Гражданска отговорност“ плащанията са към пострадалите от катастрофата – пътници и шофьори в други автомобили, пешеходци, велосипедисти. Полицата не покрива щети на виновния водач и неговия автомобил.

До 15 дни след като получи всички поискани доказателства, застрахователят трябва или да плати, или да откаже. Дори да не сте успели да предоставите всички доказателства, крайният срок за произнасяне е до три месеца след завеждането на претенция. Ако катастрофата е била лека и сте се споразумели с двустранен протокол без да викате КАТ, това не може да е основание за отказ. Компанията трябва да се аргументира, ако отказва плащане и вие може да търсите правата си по съдебен ред. Дело може да се води и ако не сте съгласни с размера на обезщетението.

ЛИМИТИ НА ОТГОВОРНОСТ

Относно размера на обезщетенията, законът определя горна граница на лимита на отговорност на застрахователя. Това е така, за да се гарантира известна стабилност на бранша и предвидимост на риска. В противен случай съществува опасността един единствен съдебен иск, заведен от опитни адвокати, да застраши платежоспособността на застрахователя, а оттам – и сигурността на неговите клиенти.

Периодично тези лимити на отговорност се преразглеждат, като от юни 2012 г. те са:
  • за вреди на имущество: до 2 млн. лв.
  • за неимуществени и имуществени вреди, вследствие телесно увреждане или смърт:
  •     - при едно пострадало лице: до 2 млн. лв.
  •     - при две и повече пострадали лица: До 10 млн. лв.

СТАТИСТИКИ, ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Въпреки че не можем да си представим света без тях, автмобилите са сравнително ново изобретение. Докато застраховането съществува още от 2000 г. преди Новата ера, първите коли с двигател с вътрешно горене забръмчават в Германия едва в края на 19-ти век.

Не минало много време преди хората да осъзнаят, че новото транспортно откритие е и фатално оръжие в ръцете на невнимателните.

Всъщност първата сключена автомобилна застраховка не е била Каско, а Гражданска Отговорност. През 1897 г. жителят на Охайо Гилбърт Лумис купил полица за хиляда долара, която го защитавала в случай, че нанесе с колата си щети на трети лица.

Този вид полици стават задължителни за пръв път отново в САЩ – през 1927 г. в щата Масачузетс.

ТАРИФИ ПО ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ

Често задавани въпроси

24ins