24ins
Novini
new59

Шофиране в чужбина - част 2

2017-02-13 10:34:03

Част 1

По-специфичните правила за шофьорите в европейските страни :


Австрия - Ако пътувате в Австрия между 1 ноември и 15 април е задължително да сте оборудвани със зимни гуми маркирани с M&S – това означава, че са подходящи за сняг и кал, с минимален рисунък от 4мм.

Беларус - Забранено е да се шофира с мръсен автомобил.

Франция и Монако - Задължително е да разполагате с дрегер в автомобила си. Забранено е за деца под 10-годишна възраст да се возят на предната седалка на автомобила и трябва задължително да са с детско столче за кола. Единственото изключение е, ако автомобила не разполага със задна седалка, няма предпазни колани на задната седалка или е заета от деца също на възраст под 10 години.

Германия - Забранено е за деца под 12 години и по-ниски от 150 см да се возят на предната седалка и за тях е задължително да е осигурено детско столче.

Италия - Ако шофирате с каравана, ремарке или велосипеди на задната част на автомобила, е задължително да са маркирани с бяло, диагонално, отразително райе, което да е с размери 50см х 50см.

Македония - Забранено е лице в нетрезво състояние да се вози на предната пътническа седалка.

Холандия - На лица под 18 годишна възраст или под 135 см е забранено да се возят на предната седалка на автомобила.

Испания - Ако се движите с ремарке или каравана по-дълги от 12 метра е необходимо да залепите два жълти светлоотразителя на задната част на ремаркето/караваната. В някои испански градове има строги правила за паркиране в еднопосочни улици, като трябва да паркирате от страната на пътя, където къщите са с нечетни номера.

При пътуване с автомобил в Северна Америка :

Отличителна черта на пътищата в САЩ е, че са винаги добре маркирани и доста лесни за навигация. Но правилата и разпоредбите за шофиране се различават до голяма степен от тези в Европа, затова преди да поемете на път в Щатите трябва доста обстойно да проучите всички норми, за да сте сигурни, че няма да извършите нарушение и съответно да бъдете санкционирани.

• Ако видите училищен автобус, който е спрян, но с мигащи светлини, е задължително да спрете, независимо от коя страна на пътя сте, тъй като е забранено да се изпреварват в едната или другата посока. Около училищни зони ограничението на скоростта е 20 mph, като при някои това правило важи само за часовете между 6 – 9:30 сутринта, когато децата отиват на училище, и между 14:50-15:30 – когато се връщат от училище.

• В САЩ може да завиете надясно, дори и да сте на светофар и да свети червено, ако видимостта за останалите водачи и пешеходците не е ограничена по някакъв начин. Това важи за всички щати и градове с изключение на Ню Йорк.

• Когато паркирате, винаги го правете от дясната страна на пътя, по посока на движението.

• Разрешеното количество алкохол е 0,08%, като не забравяйте, че винаги е по-добре да шофирате без да сте употребявали алкохол. В някои щати е престъпление, докато шофирате, да имате алкохол в жабката на автомобила или на седалките, дори и ако е в неотворена бутилка. Затова не забравяйте винаги да слагате алкохол в багажника.

• Правилата на междущатската магистрална система могат да варират, в зависимост от щата, в който се намирате, като това важи най-вече за ограниченията на скоростта. Скоростта се определя от броя на населението на определения щат, като общо правило е при по-малко население ограниченията на скоростта са по-високи.

Ако решите да наемете автомобил в Щатите, трябва да сте наясно, че повечето са с автоматична скоростна кутия. В повечето щати, колите под наем са оборудвани с проследяващи устройства, а ако наемете автомобил в един щат и пътувате към друг, то това ще увеличи и таксата, която трябва да платите.

В САЩ се издават шофьорски книжки на лица на 16 годишна възраст, но за да наемете автомобил е необходимо да сте на минимум 21 години.

Когато наемате автомобил се уверете, че разполага с всички необходими застраховки, като е задължително автомобилната застраховка да има и медицинско покритие. Докато в България съществуват застраховка Гражданска отговорност и Автокаско, то в Щатите тези застраховки са под обща автомобилна застраховка.

24ins